Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Bota nagelsvamp med laserbehandling!

12 dec, 2018 
Celia Stahl
Har du sköra, tjocka och missfärgade naglar? Laserbehandling är det senaste och smärtfria sättet att få bukt med nagelsvamp.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Var tionde svensk lider av nagelsvamp. Symtomen är förtjockade, gulaktiga naglar som skivar sig och fastnar i strumpor. Ibland kan den ge smärta i samband med tryck från skor.

– Nagelsvamp är smittsamt och tidigare har det varit mycket svårbehandlat. Många har lidit många år och testat olika behandlingar, men inget har hjälpt. Oftast börjar hudsvamp med fukt mellan tårna som sprider sig till naglarna, säger Sofie Almkvist, medicinsk fotterapeut som driver salongerna Sofies Kroppsvård i Valbo och Ockelbo.

Nagelsvamp drabbar ofta äldre.

– När cirkulationen blir sämre i kroppen blir man mer mottaglig. Man får skadade naglar, så kallade kartnaglar, och lättare nagelsvamp, säger Sofie Almkvist.

Behandlar på djupet

Tidigare användes lokala behandlingar med nagellack, krämer och medicin, och ofta var behandlingstiden lång. Nu finns ett smärtfritt och effektivt alternativ – där fotsvampen garanterat försvinner. Den nya metoden kallas Lunula laser och är en lågenergilaser som behandlar fotsvamp på händer och fötter. Laserljuset går ner i nagelbädden och behandlar djupt ner i vävnaden där läkemedel inte kommer åt.

Annons

– Det leder till att svampsporerna dör och smittan upphör. Då kan den friska nageln komma fram hela vägen, säger Sofie Almkvist.

Laserbehandlingen tar bara 12 minuter per fot. Det brukar räcka med en behandling per vecka under 4–6 veckor.

– Lasern stimulerar cellförnyelse, vilket gör att den friska nageln växer snabbare. En stortånagel kommer tillbaka på omkring ett år, säger Sofie Almkvist.

Så minskar du risken för nagelsvamp

Undvik fuktiga miljöer, så som blöta och svettiga skor.

Använd badskor i offentliga simbassänger och duschar.

3 vanliga symtom på nagelsvamp

* Grågul nagel.

* Förtjockad nagel.

* Nagel som lätt smulas sönder.

Av Margaretha Eldh
Foto: IBL/Shutterstock, privat

Läs också:

12 saker du aldrig ska dela med andra – om du vill hålla dig frisk

Annons