Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblemFästingar

Bra mat för håret – 5 sorters mat som håret älskar

01 sep, 2016 
Malin Perlheden
Här är maten som är bra för dit hår!
Du är vad du äter – det gäller också ditt hår!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Du kan köpa dyra schampon och balsam för att få ett tjusigt hårsvall, men för att få det hår du verkligen drömmer om gäller det att du dukar upp med rätt mat på tallriken. Det du äter påverkar nämligen inte bara din kropp, det påverkar även ditt hår.

Så glöm allt om onödigt dyra produkter och tugga dig till drömhåret istället. Här är 5 sorters mat som ditt hår mår extra bra av. Det kan ta lite tid innan du ser resultat så ha tålamod.

Två stekta ägg – perfekt för att få håret att växa snabbare.
Foto: Shutterstock

1. För att få håret att växa snabbare – ät ägg

Hår består av protein så att äta rikligt av dessa byggstenar är bra om du vill få mer längd. Ägg innehåller dessutom mycket järn vilket även det bidrar till att håret växer snabbare. Andra bra proteinkällor är mjölk, ost och magert kött som kyckling och kalkon.  Äter du helst vegetariskt är quinoa och linser bra alternativ.

Annons
Ostron ger dig tjockare hår.
Foto: Shutterstock

2. För tjockare hår – ät ostron

Ostron innehåller mängder av zink som är bra för dig som har en tendens att tappa många hårstrån. Zink bidrar dessutom till en sund cellproduktion och reparation och håller cellerna friska. Bara ett enda ostron innehåller 500 procent av det rekommenderade dagliga intaget av zink!

Sötpotatis är bra för håret.
Foto: Shutterstock

3. För glansigare hår – ät sötpotatis

Den orange knölen innehåller mängder av betakaroten som ditt hår älskar. Smyg in det i kosten och ditt hår kommer att tacka dig! Betakaroten hjälper hårcellerna att hålla sig friska och grönsaken är så rik på ämnet att bara en potatis räcker för att täcka dagsbehovet. Håret omvandlar betakaroten till A-vitamin som motverkar att håret blir torrt och fnasigt.

Annons
Rå fisk på skärbräda.
Foto: Shutterstock

4. För starkare hår – ät fisk

Fet fisk som lax, makrill och sardiner är sprängfyllda med omega-3 fettsyror som är bra för håret. Kroppen absorberar fetterna som hjälper att göra håret starkare. Om du har problem med spröda hårtoppar som lätt klyvs är det extra bra att äta fet fisk, gärna ett par gånger i veckan. Om du vill satsa på vegetariska alternativ är tofu, sojabönor och valnötter bra alternativ.

200 g hackad djupfryst spenat som tinats och har runnit av.
Foto: Shutterstock

5. För återfuktat hår – ät spenat

Mörkgröna grönsaker som spenat är bra för håret på många sätt, bland annat hjälper det dig som har problem med torrt hår. Anledningen är att spenat innehåller mycket vitamin A som hjälper skalpen att producera sitt naturliga återfettande ämne.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons