Nya beskedet: Corona smittar INTE via ytor

En man med skyddsdräkt desinficerar ytor inne i en buss och ett porträtt på Agnes Wold, professor.

Foto: Shutterstock/Henrik Jansson//TT

Under pandemins start rapporterades det om att coronaviruset kunde överföras via förorenade ytor. Därefter har det spritats som aldrig förr. Nu slår dock den amerikanska smittskyddsmyndigheten fast att corona inte smittar via ytor.

I veckan meddelade den amerikanska smittskyddsmyndigheten Center for Disease Control, CDC att risken att bli smittad via ytor är låg ”Varje kontakt med en förorenad yta innebär en risk på mindre än 1 på 10 000 att orsaka en infektion.” Risken är alltså mindre än 0,1 promille”, skriver de på sin hemsida.

Smittar coronaviruset via ytor?

Agnes Wold professor vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, tycker att beskedet är bra men är inte förvånad.

– Det här har jag sagt i ett år men det är väl bra att de säger det nu, säger Wold.

Wold menar att flera av de studier som har gjorts om ämnet tidigare som visar på att viruset “lever kvar” på ytor är nonsensstudier.

– Det är studier som i princip vem som helst med tillgång till ett laboratorium kan genomföra. Man häller ut virus på en yta, väntar en tid och svabbar sedan upp det och mäter i en PCR. Det säger ingenting som smittsamheten i praktiken. Många äldre människor hör av sig till mig och rädda. De har uppfattningen att de kan bli smittade av att till exempel ta på saker i mataffären, de stannar därför hemma av rädsla, vilket jag tycker är tråkigt, säger hon

I Svenska Dagbladet har även Anders Johansson, lektor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet och överläkare i vårdhygien uttalat sig i frågan.

Se också: Coronavaccin effektivt för gravida

1:15

Efter reklamen: Coronavaccin effektivt för gravida

(1:15)

Slå på ljud

– Människor är onödigt rädda för att smittas via föremål, säger han bland annat till tidningen.

Vad säger då folkhälsomyndigheten?

De menar att det ännu inte är klarlagt hur länge viruset kan överleva på ytor och föremål men de menar att risken för att bli smittad är låg. “Viruset kan överföras via förorenade ytor, så kallad indirekt kontaktsmitta men risken för att bli smittad via förorenade ytor bedöms som liten.”, skriver de på sin hemsida.