Coronavirus: Andningsövningar som kan lindra symtom

Delad bild. Till vänster: En kvinna gör andningsövningar. Till höger: Johan Styrud, överläkare Danderuds sjukhus

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Shutterstock

Det är vanligt att patienter som drabbas av covid-19 till följd av coronaviruset upplever både nedsatt lungfunktion och uttrokning. Här ger överläkaren råd på andningsövningar och påminner om att febernedsättande medicin inte fungerar om du är uttorkad.

Diarré, andningssvårigheter och feber – tre väldigt vanliga symtom till följd av coronaviruset som spridits över hela världen under 2020. Diarrén leder lätt till att du bli uttorkad och då funkar febernedsättande medicin sämre. Samtidigt kan andningsövningar- och tekniker hjälpa många patienter att må bättre än de gör i dagsläget.

Se filmen: Klara-Maria har corona

Klara-Maria har coronavirus: "Det är tungt"
Slå på ljud

Andningsövningar vid coronavirus

Johan Styrud är överläkare på Danderyds sjukhus. Till Aftonbladet berättar han att många sjuka är i onödigt dåligt skick och om man tidigt tagit hand om sig hemma kan man minska sina symtom – och samtidigt avlasta vården som går på knäna. Även den engelska läkaren Sarfaraz Munshi rekommenderar andningstekniker för att minska symtomen och berättar om dem i Medical Daily.

Här är de båda läkarnas tips om du insjuknat i covid-19

1. Drick mycket

Till Aftonbladet säger Johan Styrud att vatten, vätskeersättning, näringsdrycker och soppor rekommenderas. Detta bidrar till att du undviker uttorkning, som i sin tur annars gör så att febernedsättande mediciner inte fungerar lika effektivt.

2. Gör andningsövningar

De flesta som drabbas av coronaviruset behöver inte uppsöka vård utan besvär och symtom går över av sig själv. Något som underlättar för många är dock övningar som förbättrar andningen. Här är de två läkarnas olika tips på tekniker och övningar för andningen.

Övning 1:

Andas in ett djupt andetag genom näsan och håll andan i sju sekunder. Släpp sedan ut luften långsamt genom munnen. Munnen ska nästan vara helt stängd, du ska bara ha en liten glipa mellan dina läppar.

Upprepa denna övning ett par gånger och gör den sedan flera gånger i timmen rekommenderar Johan Styrud.

Övning 2:

Ställ dig upp och ta fem djupa andetag och håll andan i fem sekunder efter varje andning.

Avsluta med ett sjätte djupt andetag och hosta en gång. Tänk på att hosta i armvecket.

Upprepa övningen en gång och lägg dig sedan på mage och vila i tio minuter samtidigt som du andas lite djupare än normalt.

Ligg inte på ryggen

Sarfaraz Munshi berättar också att du bör undvika att ligga på ryggen eftersom detta minskar din lungkapacitet samtidigt som luftvägarna kan täppas till.

I denna video i Daily Mail visar Sarfaraz Munshi hur du gör hans andningsövning.

Källa: Aftonbladet, Medical Daily, Daily Mail

Experterna: Viktigt med andningsövningar vid corona