Coronaviruset: Så stor är risken att drabbas i Sverige

Kollage av bilder från Coronaviruset.
Två misstänkta fall av det kinesiska coronaviruset har rapporterats i Skåne. Men ännu står det mesta oklart kring hur viruset har smittat nära 3 000 personer. Här är allt vi vet om sjukdomen.

Sedan den 31 december 2019 fram tills skrivande stund har coronaviruset, med namnet 2019-nCoV, smittat 2 750 personer och dödat 80 av dem. De flesta fall har konstaterats i Wuhan i Kina, men flera fall har även bekräftats i andra delar av Kina samt i Thailand, Japan, Sydkorea och USA.

Rädslan över att viruset ska smitta flera personer och länder gör att Kina nu har meddelat att de stänger ner all form av offentlig trafik ut ur landet, det rapporterar Webmd.com.

Allt vi vet om coronaviruset:

Många i staden Wuhan har bunkrat upp med mat och andra förnödenheter, skriver Expressen. Tidningen har varit i kontakt med Johan Björnfot, hockeytränare och kiropraktor som befinner sig i Wuhan.

– Det var fullt krig när jag skulle handla mat. Frysdisken var redan rensad och folk har börjat bunkra upp inför ett värsta-scenario, säger Johan Björnfot.

Forskare och experter håller i nuläget på att utreda virusets styrka, hur det smittas och var det kommer ifrån. Här är allt vi vet om viruset, än så länge:

Tillhör coronavirus-familjen

Det finns ett stort antal virus som tillhör coronavirusfamiljen, de flesta återfinns hos olika djurarter. Endast ett fåtal virustyper kan smitta mellan djur och människor. De mest kända coronavirusen kallas SARS och MERS.

SARS

Forskare: Här är maten som kan smitta dig med fästingviruset TBE

År 2003–2004 drabbades världen av en epidemi av ett nytt coronavirus som benämndes SARS. Utbrottet orsakade runt 8 000 fall varav över 750 dog. Runt 20 procent av de drabbade var sjukvårdspersonal. Smittan uppträde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

MERS

År 2012 upptäcktes en ny variant av coronavirus på arabiska halvön som orsakar svår lunginflammation och komplikationer från andra organ, framförallt njursvikt. Viruset benämns MERS-coronavirus (Middle Eastern Respiratory Syndrome corona virus) och sjukdomen benämns mers.

Symtom och komplikationer

Förutom SARS och MERS-coronavirus som kan orsaka svår nedre luftvägsinfektion med komplikationer i flera organ, bland annat njursvikt, så ger infektion med övriga coronavirus milda förkylningssymptom, hosta, halsont och feber. I undantagsfall kan dock allvarligare sjukdomsförlopp med lunginflammation inträffa även för dessa coronavirus, men då framförallt hos de med hjärt-lungsjukdom, nedsatt immunförsvar eller hög ålder.

Hur smittar corona-viruset

Mycket tyder på att viruset ursprungligen spridits från djur till människa. Troligtvis på en marknad i Kina, men ännu är inget fastslaget till hundra procent. Olika medier rapporterar även om att viruset ska ha kommit från ormar, och andra skriver att det är fladdermöss som är smittbärarna. I huvudsak tros smittspridning ske genom kontaktsmitta eller via luften från hostningar och nysningar.

Corona: Sjukdomen i Sverige

“Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen kontinuerligt och bedömer fortfarande risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället som mycket låg. Enstaka fall kan dock upptäckas i landet, liksom nyligen skett i bl.a. Frankrike”, det skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Under helgen kom nya uppgifter om att två personer vårdas för luftvägsbesvär vid Sus i Malmö. De har testats för bland annat coronavirus, men även för vanligt förkylningsvirus och influensa. Det skriver Sydsvenskan. Provsvaret väntas komma idag, måndag.

Alltid hängig? Här är sjukdomarna som kan ligga bakom konstant trötthet

Att coronaviruset kan komma till Sverige är ingenting som kan uteslutas, skriver Aftonbladet som har pratat med Eva Melander, smittskyddsläkare vid Region Skåne. Hon menar att man måste ha försiktighet och respekt inför att det är ett rörligt mål.

– Det är ingen obefintligt risk att någon i Sverige eller Skåne rest i Kina, varit i det området och kommer hem med symptomen. Det är inte en osannolik händelse. Vi måste vara förberedda. Även om det inte är det vanligaste turistmålet måste vi tänka att det är realistiskt att patienter rört sig i det här området. Vi måste ha en beredskap, sade Eva Melander till Aftonbladet innan de första misstänkta fallen hade nått Sverige.

Utrikesdepartementet avråder nu från icke-nödvändiga resor till provinsen Hubei i Kina eftersom de kinesiska myndigheternas spridningsreducerade åtgärder kan påverka resor inom Kina.

Källa: Webmd.com, Folkhälsomyndigheten, Aftonbladet.se, Expressen.se

Foto: TT

Mer inspirerande innehåll från allas.se: