Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Därför är kvinnor känsligare för beröring än män!

19 sep, 2018 
Redaktionen
Hårsäckarna sitter tätare på kvinnor än män och det är därför kvinnor har känsligare hud, tror forskarna. Och allra hårigast är – nästippen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ju längre du varit i ett förhållande desto mindre erotisk blir känslan när din partner tar i dig. Men om du möter en främling blir beröringen mer laddad…

Så kan man tolka ny forskning om beröring.

Fast Emma Jönsson, forskare på Göteborgs Universitet som doktorerat i affektiv, känslomässig, beröring vill inte dra för höga växlar på resultatet.

Hon tror inte att gifta kvinnor kommer att rymma iväg med första bästa man och ha sex bara för att han stryker henne över armen…

– Det gäller ju som så mycket annat också i vilket sammanhang det sker. Men om allt stämmer så är beröring ett effektivt sätt att kommunicera känslorna.

Beror på armarna

Allt handlar om hårsäckar och speciella nervtrådar som har till uppgift att uppfatta lätta smekningar av huden och skickar signaler till hjärnan.

Ju fler hårsäckar i huden desto mer positiv blir upplevelsen.

Annons

Det har gjorts två studier på vuxna frivilliga studenter. Den ena med knappt 60 deltagare i Sverige. Den andra med runt 80 deltagare i Tyskland.

Tanken var att de olika ländernas kultur skulle avspegla sig i resultatet

– Men vi fann inga skillnader, säger Emma.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Emma Jönsson har doktorerat i affektiv beröring.

Däremot visade båda studierna att kvinnor reagerade mer positivt på smekningar än män.– Kvinnorna är mer känsliga. Känslan av välbehag vid beröring är starkare hos kvinnor än hos män.Varför är det så undrar man förstås? Emma har en teori.– Kvinnor har kortare armar än män.– Va!?Men det är inte så konstigt som det låter. Alla hårsäckar bildas i fosterstadiet. Det kommer inga fler efter födseln. Då får man nöja sig med de man redan har. Sedan sprids hårsäckarna ut på större områden. Kroppsdelar som växer mycket – armar och ben till exempel – får färre hårsäckar per kvadratcentimeter.Och eftersom kvinnornas armar är kortare har de fler hårsäckar per kvadratcentimeter, och man tror att tätheten av nerver i huden hänger ihop med tätheten av hårsäckar, känner de ”mer” välbehag.– Det finns mycket kvar att forska kring när det gäller beröring och känselsinnet, förklarar Emma.Därför förstår inte din man dig när du är stressadLäs mer

Annons

Fint hår på näsan

Den hårigaste delen på kroppen är i alla fall nästippen. Finaste håret på näsvingen.Vill man ha en kvinna på fall kanske man ska gnussa. Dansa foxtrot med näsorna tätt ihop. Eller hälsa på varandra genom näsgnidningar som maorier på Nya Zeeland.7 tecken på fibromyalgi att ta på allvarLäs mer

Hur gick då undersökningen till?

Jo, olika grupper fick tala om hur beröringen kändes och fick skatta beröringen på en skala från väldigt obehagligt till väldigt behagligt.

Klart är i alla fall att både män och kvinnor tycker det är skönast om de blir smekta i en takt av 1–10 centimeter i sekunden.

– Går det långsammare är det inte lika behagligt. Mer som en insekt som kryper på armen.

Emma demonstrerar hur försöket gått till. En robot med en mjuk borste i handen smeker försökspersonen på armen olika fort.

Annons

Försökspersonen sitter skönt i en inställbar fåtölj ungefär som i en tandläkarstol inbäddade med filtar och armen i en fast position.

– Det är viktigt att vara lätt på handen. En försiktig strykning ger större effekt på den typen av nervtrådar som vi är intresserade av än vad en kraftfull beröring gör.

Men hur är det nu med om en främling stryker en över armen? Det där med erotik? Hur kom ni fram till det?

– Jo, i stället för att försökspersonerna fick skatta hur behaglig de upplevde beröringen fick de skatta hur erotisk de upplevde den. Dessutom fick alla försökspersoner besvara ett antal frågor, bland annat om civilstånd och om de var i ett förhållande, och hur länge de i så fall hade varit i en relation. Från denna data kunde vi se ett samband med erotikskattningarna.

– Det finns säkerligen en hel massa andra bidragande orsaker till att man skattar beröringen som man gör, men i detta fall verkar längden på förhållandet vara en bidragande orsak. Det kan vara så att i ett etablerat förhållande har beröringen inte samma erotiska laddning som tidigt då man lär känna sin nya partner, utan den kanske istället signalerar andra saker, som till exempel närhet eller kanske trygghet, förklarar Emma.

Annons

Får mer dricks

Hon förklarar mer om hur beröring kan påverka oss:– Många gånger lägger vi inte någon större vikt vid beröringen vi får, men det kan påverka våra beteenden ändå. I tidiga studier om beröringens effekter kunde forskare till exempel se att om servitören nuddade vid en restaurangbesökares axel då notan lämnades fram gavs det mer dricks. Och om bibliotekarien lämnade tillbaka lånekortet till den lässugne på ett sådant sätt att hon eller han nuddade vid den andres hand så fick biblioteket högre betyg från besökarna.My drabbades av vestibulit: ”Sex gjorde bara ont”Läs mer

Nyfödda och beröring

Att skilja på olika på olika sorters smekning mot huden gör vi redan i väldigt tidig ålder. Det visar en annan studie vid Sahlgrenska akademin, som också ingick i Emma Jönssons avhandling, där blodtillförseln i hjärnan på 6–10 veckor gamla spädbarn har studerats.

Annons

16 spädbarn fick under 30–40 minuter lätta strykningar på armen i olika hastigheter, medan de låg i sin mammas famn. Mätutrustningen registrerade blodflöden i hjärnan.

Resultatet visade att den långsammare beröringen, som anses mer social och känslomässig, gav en betydligt större reaktion än den snabbare beröringen. Vilket tyder på att redan i spädbarnsåldern kan vi skilja mellan olika typer av beröring och att beröring är väldigt viktigt redan då. Det är första gången det visats genom att mäta hur hjärnan aktiveras av beröring.

Av Marie Corneliusson
Foto: Cecilia Hedström och IBL/Shutterstock

Annons