Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Därför är solljus bra för hälsan

05 jul, 2015 
Margaretha Malmgren
Kvinna i solljuset.
Märker du hur glad du blir när solen lyser? Det är ingen slump. Lagom med solljus har flera hälsofrämjande effekter. Här är 9 skäl till att njuta av ljuset!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De flesta känner till skadorna som solens strålar kan orsaka – allt från solsveda till hudcancer – men lagom med solljus kan faktiskt ge din hälsa ett rejält uppsving.

När din kropp exponeras för solljus producerar huden D-vitamin, som har flera hälsofrämjande effekter. Här är listan på hur din kropp kan dra nytta av ljusets kraft!

9 goda hälsoeffekter av solens D-vitamin:

1. Du blir gladare

Amerikanska forskare har funnit ett tydligt samband mellan D-vitamin – det så kallade solskensvitaminet – och depression. Genom dagliga doser av solljus bildar kroppen tillräckligt med D-vitamin för att slippa trötthet, nedstämdhet och andra psykiska besvär. Du blir både piggare, gladare och får mer ork!

2. Du blir friskare

Solljus ger ditt immunförsvar extra kraft för att bekämpa virus och bakterier. Forskare vid Köpenhamns universitet har upptäckt att D-vitaminer förvandlar våra T-celler i kroppen till ”mördarceller”, vilka tar död på olika infektioner. Solljus förbättrar även leverns avgiftningssystem och kroppens förmåga att bryta ner gifter.

Annons

3. Du får finare tänder

D-vitamin hjälper till att förbättra kvaliteten på dina tänder. Utan D-vitamin riskerar ditt tandkött att drabbas av orala bakterier och inflammation. Detta medför i sin tur att ligamenten blir försvagade, vilket kan ge tandlossning. Vitaminet motverkar även karies och håligheter.

4. Du får bättre syn

Även om det är klokt att bära solglasögon för att skydda ögonen från ultravioletta strålar, kan D-vitamin också bevara din syn. Brittiska forskare har påvisat förbättrad syn och färre tecken på åldrande i ögonen efter tillskott av D-vitamin. Resultaten kan hjälpa dem som riskerar att utveckla makuladegeneration, åldersförändringar i gula fläcken, vilket är den vanligaste orsaken till blindhet.

5. Du får lägre blodtryck

Skotska forskare vid universitetet i Edinburgh har funnit att efter bara 20 minuter i solen avger dina blodkärl kväveoxid, som sänker blodtrycket och bidrar till att minska risken för både hjärtinfarkt, blodpropp och stroke.

Annons

6. Du får starkare skelett

D-vitamin och kalcium har i många studier bevisats stärka skelettet och motverka benskörhet. Hos vuxna ger det starkare ben, tåligare muskler, minskad risk för benbrott samt minskad risk för fall. Hos barn motverkar D-vitamin mjukt och missformat skelett.

7. Du blir smalare

Visste du att solljus verkar som effektiv viktminskning? D-vitaminet ökar fettförbränningen genom att påverka insulinkänsligheten i rätt riktning. Vitaminet samverkar även med kalcium och gör att fettcellerna inte samlar på sig ytterligare fett.

8. Du får bättre sexliv

Till och med i sovrummet kan solskenet vara till nytta. Österrikiska forskare har upptäckt att solen ökar produktionen av det manliga könshormonet testosteron med hela 70 procent. Testosteronet höjer sexlusten och är bra för fertiliteten.

9. Du minskar risken för bröstcancer

I Kanada har ett forskarlag sett en koppling mellan den tid kvinnor spenderat i solen och risken för bröstcancer. Studien, som omfattade 6 500 kvinnor, påvisade att solexponering och bröstcancer hade ett omvänt samband. Solljuset minskade risken för bröstcancer, vilket troligtvis berodde på att bröstceller konverterade D-vitamin till ett cancerbekämpande hormon.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Källa: European Sunlight Association, Mirror mfl

Annons