Artikeln innehåller reklamlänkar

Därför bör du använda solskydd i vår och sommar

En kvinna applicerar solskydd.

Foto: Shutterstock/TT

Det är viktigt att skapa sunda solvanor redan som barn. Ju fler gånger du bränner dig, desto större är risken att utveckla hudcancer. Men det är aldrig för sent att börja skydda din hud ordentligt.

Hudcancer är idag den tredje vanligaste cancerformen vi drabbas av i Sverige. Malignt melanom är den allvarligaste formen och är vanligast på bröstet, ryggen och benen men kan uppstå överallt på huden.

Den allra vanligaste orsaken till malignt melanom är att man har bränt sig flera gånger i solen. Det är nämligen UV-strålarna som skadar hudcellerna. Därför är det otroligt viktigt att alltid skydda sig från dem, redan från tidig vår när solen är som starkast.

Bra solkrämer för ansikte och kropp

Det bästa solskyddet är alltid kläder. Att använda sköna linnebyxor och tunna långärmade tröjor eller tunikor är helt klart bäst för huden. Men på sommaren vill vi kunna bada och röra oss fritt i solen och då är det extra viktigt att komplettera med en bra solkräm som ger ett starkt skydd på hela kroppen. Glöm inte de områden som utsätts mest: ansikte, händer och fötter. Idag finns det många krämer som snabbt absorberas av huden så att du slipper allt kladd. Här är våra favoriter:

1. Ett solspray från Vichy med spf 30 som återfuktar och skyddar huden. Här kan du köpa den (länk till butik)

2. En gel-kräm som är väldigt lätt på huden men ändå har ett starkt skydd, från Eucerin. Här kan du köpa den (länk till butik)

3. Solskydd i form av en mousse som snabbt absorberas av huden, från Evy Technology, med spf 50. Här kan du köpa den (länk till butik)

Missa inte! Bästa solskydden att bära över och under makeup (länk till ELLE)

4. Solkräm från Nivea, med spf 30, här kan du köpa den (länk till butik)

5. ACO har tagit fram en kräm för extra känslig hy, med spf 50. Här kan du köpa den (länk till butik)

6. Återfuktande kräm med högt solskydd för ansiktet från Eucerin. Här kan du köpa den (länk till butik)

7. La Roche-Posays ansiktskräm har spf 50 och skyddar huden mot pigmentförändringar. Här kan du köpa den (länk till butik)

Läs även: Solskydd för ansikte, kropp och läppar

Källa: 1177, Cancerfonden