Därför ska du äta mer rödkål!

Rödkål
Rödkål är supernyttigt, billigt, lätt att tillaga och fullproppat med nyttiga vitaminer. Dessutom innehåller kål knappt några kalorier.

Rödkål är rena hälsobomben och innehåller massor av nyttiga ämnen. Dessutom en hel mängd fibrer som gör att man håller sig mätt länge.

Olika studier visar också att risken för både hjärt-kärlsjukdomar minskar om man äter fiberrik rödkål. Effekten förstärks av alla antioxidanter som ger rödkål dess fina färg.

Minskad träningsvärk, förbättrad hjärnfunktion, bättre immunförsvar, sänkt blodsocker (tack vare ämnet pektin) och de onda kolesterolet LDL. Rensning av toxiner och slaggprodukter, är ytterligare exempel på positiva effekter som du kan få av att äta kål.

Så att rödkålen hör till en av världens nyttigaste grönsaker råder det ingen tvivel om.

5 tips för dig som vill äta rödkål

1. Välj den färgstarkaste rödkålen eftersom färgen visar hur mycket antioxidanter rödkålen innehåller. Oftast är det de mognaste grönsakerna som är färgstarkast och därmed också rikast på antioxidanter.

2. Det finns flera sätt att tillaga rödkålen på men bäst är att finstrimla och koka eller steka den snabbt och jämnt. Om den kokas eller steks för länge minskar innehållet av antioxidanter.

3. Den som har en lite känslig mage kan koka eller förvälla kålen, då landar den mjukare i magen.

4. Rödkål kan matcha de bästa citrusfrukterna när det gäller innehållet av C-vitamin. Vitaminet optimerar kroppens förmåga att ta upp järn ur maten.

Om du kombinerar rödkål med järnrika tillbehör som exempelvis nötkött, ankbröst eller annat kött får du i dig både järn, C-vitamin och protein – kort sagt: du får en supernyttig vintermåltid!

5. Rödkål kan användas på samma sätt som vitkål. Den kan ätas råriven i sallad gärna med lite pressad apelsin eller citron. Som sallad passar den även lättstekt och kan också ingå i gratänger.

Den kan kokas och är då vanligt tillbehör till kötträtter. Rödkålen brukar också syras och sötas kokt med äpple, sirap eller vinäger. Den kan serveras varm eller kall.

Källor: aktivtraning.se, kurera.se

Av Katarina Markiewicz

Läs också:

Blomkål – därför ska du äta MER av den!