Därför ska du inte använda deodorant inför en mammografi

Kvinna gör mammografi av sitt bröst.
#kollaknölen

Foto: TT

Visste du att deodorant, antiperspirant och parfym kan påverka din mammografi – och ge ett felaktigt resultat? Vi förklarar varför.

Alla kvinnor i åldern 40–74 år erbjuds screening för bröstcancer med mammografi. I kallelsen står det ibland att man ska undvika parfym och deodorant. Många tror att det är för att skona allergiker från starka dofter. Men det finns en annan viktig anledning också.

Se också: Ta kontroll över dina bröst – upptäck cancer tidigt

Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt
1:23

Efter reklamen: Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt

(1:23)

Slå på ljud

Kan ge ett falskt positivt cancerbesked

Rester av till exempel talk och antiperspiranter kan nämligen synas på din mammografibild som vita fläckar eller sandkorn – och misstas för en förkalkning eller en tidig bröstcancer.

#kollaknölen
Detta är mammografi – allt du behöver veta

Många deodoranter och antiperspiranter innehåller nämligen någon form av metallpartiklar, till exempel aluminium, som används i antiperspiranter. På en mammografibild liknar metallpartiklarna just vita sandkorn som kan förväxlas med förkalkningar i brösten. Men hur är det med aluminiumfria och ekologiska deodoranter – kan man använda dem istället?

Naturliga deodoranter är inte bättre

Den amerikanska bröstcancerorganisationen breastcancer.org avråder från både vanliga, konventionella och naturliga deodoranter. De naturliga produkterna innehåller ibland ämnen som zink eller aktivt kol som också misstänks kunna lämna spår på en röntgenbild.

För att minska risken för falskt resultat ska du undvika kosmetiska produkter i armhålan dagen för din mammografi, alternativt tvätta bort det innan du gör undersökningen.

Johanna: Åh nej! Jag glömde raka mig under armarna inför mammografin!

Det här är förkalkningar i brösten

Ungefär hälften av alla kvinnor över 50 har förkalkningar i ett eller båda brösten. Förkalkningar är ofta ansamlingar av kalcium i bröstvävnaden. För det mesta är det ofarligt. Man kan får förkalkningar av exempelvis slag eller skador. Ibland beror de på åldrande men det kan ibland också vara ett tidigt tecken på bröstcancer. Därför kan man bli återkallad till ny undersökning om man har misstänkta förkalkningar på sin mammografibild – helt i onödan. Vid en mammografi utsätts man för en dos strålning och den i sig kan öka risken för bröstcancer. Risken är dock minimal, enligt beräkningar orsaka strålningen 1–2 bröstcancerfall per en miljon screeningundersökta kvinnor.