Därför ska du inte sova med makeup – 5 tips för dina ögon

Det finns många anledningar till att ögonen känns irriterade och många bra sätt att förebygga obehag. Tänk på att göra det här till rutin!

I dag sitter de allra flesta vid en skärm större delen av dagen. Oavsett om det är på grund av att du har ett jobb som kräver din fulla uppsikt in i en datorskärm eller om det mest är på fritiden som dina ögon vilar på telefonen eller på datorns skärm. När du sitter vid en skärm blinkar du till exempel mer sällan vilket kan ge torra ögon.

Att ögonen känns torra, irriterade, kliar och trötta är inget ovanligt. Förändringen beror på mängden och kvaliteten på tårfilmen (tårvätskan) som skyddar ögonen. Det tårfilmen ska göra är att smörja ögat, skölja bort skräp och smuts från ögat och skydda dem mot infektioner. Dessutom är det också så att kvinnor i regel upplever torrare ögon, vilket kan vara vanligt vid hormonella förändringar som klimakteriet. Andra saker som kan göra dina ögon torra är – linsanvändande, inomhusmiljö som luftkonditionering, vissa mediciner eller olika sjukdomar som artrit och exempelvis diabetes.

Om dina ögon känns torra, finns det några saker som du ska tänka på!

1. Vila ögonen

Låt dina ögon vila då och då. Om du använder linser kan det vara en god idé att ta ut linserna när du kommer hem från jobbet och låta ögat andas. Du kan också försöka få på rutin att ha en glasögondag i veckan (minst!)

2. Skydda ögonen mot vinden

Försök undvika miljöer som kan vara ännu värre för dina torra ögon. Det vill säga varma och blåsiga miljöer samt torr och rökig luft. Sätt på dig ett par glasögon när du är ute för det skyddar ögonen mot vinden och blåsten.

3. Använd ögondroppar

För att lindra och förebygga torra ögon kan du droppa en eller två droppar i ögat och blinka. Du kan använda det när som helst du behöver under dagen. Du kan också använda droppar inför insättandet av dina linser och efter du tagit ut dem.

4. Blinka ofta och skifta avstånd

Sitter du och jobbar vid datorn? Glöm inte bort att blinka ofta och ha för vana att titta bortom skärmen då och då så att ögat får vila från det korta avståndet som är till skärmen. Ögonyoga kan också hjälpa dina ögon att slappna av.

5. Ta bort ögonmakeupen

Var noga med att ta bort makeup som mascara och ögonskugga från ögonfransar och ögonlock så att inte små partiklar kommer in i ögat under natten och irriterar.

Återfuktar och skyddar alla typer av torra, irriterade ögon.

Systane® Complete är ögondroppar som hjälper när ögonen känns irriterade på grund av torra ögon. Systane® Complete smörjer, återfuktar och förser ögat med optimal lindring av torra irriterade ögon. En till två droppar i ögat räcker och kan upprepas under dagen. Produkten är hållbar tre månader efter öppnandet och innehåller cirka 250-300 droppar i en flaska på 10 ml.

Till produkten!