Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Därför sköt Daniel och Victoria upp bröllopet

21 aug, 2019 
Redaktionen
Prins Daniels njursjukdom fick kronprinsessparet att skjuta upp bröllopet i ett och ett halvt år.
Varför ville prins Daniel tillbaka till sjukhuset där han för tio år sedan fick en ny njure av sin pappa? Svaret får vi i nya avsnittet av SVT:s Fråga doktorn, där prins Daniel berättar om den svåra tiden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Daniel är den sportiga killen från Ockelbo, som förälskade sig i vår kronprinsessa och blev prins av Sverige. Resan dit var inte lätt. I sagans värld får prinsen kämpa för att få sin prinsessa, är det inte drakar så är det höga törnehäckar som står i vägen för lyckan. I Daniel Westlings fall var det hans egen kropp som strejkade. Endast ett fåtal kände till hans njursjukdom när han träffade kronprinsessan Victoria. Hon har stöttat honom i alla år och svårigheterna prinsen haft, har man inte direkt pratat om.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Prins Daniel sjukhuset, njurdonation

Men nu, tio år efter transplantationen, vill prins Daniel berätta om hur det var att få en ny njure. Transplantationen var nödvändig eftersom den ena inte fungerade som den skulle. I programmet är han är tillbaka på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, där han opererades.

Annons

– Innan jag fick en ny njure hade jag en kort, men intensiv problemperiod. Det blev med ens ett nytt liv när jag fick njuren av pappa. Tacksamheten finns kvar till de här duktiga personerna som genomförde konstverket, säger prins Daniel i reportaget i SVT:s Fråga doktorn.

Tack pappa!

Förutom det professionella läkarteamet, har han sina föräldrar Olle och Ewa Westling att tacka för mycket – ja, allt egentligen. Ewa Westling födde sin fina son den 15 september 1973. Då såg Daniel dagens ljus. Onsdagen den 27 maj 2009 gav pappa Olle honom livet tillbaka genom att donera sin ena njure. Det var ingen tvekan om att hans pappa ville hjälpa honom. Men det var inte helt klart att organet skulle passa.

Prins Daniel – sköter sig

– Prins Daniel är en exemplarisk patient, som följer ordinationerna till punkt och pricka och är väldigt mån om att ta hand om den här njuren som han fått av sin pappa. Och den fungerar väldigt bra, berättar överläkare Lars Wennberg.

Prins Daniel

Prins Daniel har sedan operationen och i sin roll som Sveriges prins engagerat sig för organdonation, efter egna erfarenheter av sjukdom och tillfrisknande. I programmet belyses frågorna: ”Vad gör man om man blir sjuk?”och ”Vad har hänt under dessa tio år som har gått?”.

Annons
Prins Daniel Huddinge sjukhus

– Ja, det är mycket som har förändrats, säger programledaren Suzanne Axell i SVT.

– Det var allvarligare än vad vi förstod då, konstaterar hon.

Fråga doktorns programledare Susanne Axell och läkaren Karin Granberg
Fråga doktorns husläkare Karin Granberg och programledare Suzanne Axell.

Det var med kort varsel som prinsen ville medverka i programmet.

Annons

– Vi hade velat ha med honom tidigare och ställt frågan till hovet, säger Suzanne Axell i en intervju med Expressen.

Kronprinsessan Victoria var i Ishavet

Den där onsdagen, när nyheten om njurtransplantation slog ner som en fullkomlig bomb, befann sig kronprinsessan Victoria på en arktisk expedition på Ishavet. Kronprinsessan Victoria var alltså inte i Sverige när transplantationen ägde rum. Dagen före operationen flög hon till Grönland för att studera ishavsforskningen på plats tillsammans med kronprins Frederik och kronprins Haakon. En sedan länge planerad resa, men också ett beslut som förvånade många.

Victoria och daniel

Därför tvingades Victoria och Daniel skjuta upp bröllopet

Operationen var planerad sedan lång tid tillbaka, men den skedde lite tidigare än beräknat, eftersom Daniels värden hade blivit dåliga. Och den var orsaken till att han och Victoria tvingades vänta med bröllopet i ett och ett halvt år efter förlovningen.

Annons
Prins Daniel
Prins Daniel (tv) pratar med Michael Stomberg (mitten) som har fått en njure av Stefan Trygg (th). Prins Daniel besökte patienter och läkare vid transplantationskirurgiska kliniken på Karolinska Univesitetssjkhuset i Huddinge.

Jag fick livet tillbaka

– Att ge någon annan livet tillbaka. Med lite distans förstår man storheten i vad det innebär, säger prins Daniel när han samtalar med donatorn Stefan Trygg i reportaget i Fråga doktorn.

Artikeln publicerades först i Svensk Damtidning

Programmet Fråga doktorn med prins Daniel sänds den 26 augusti i SVT.

Av Adrienne Bönnelyche

Foto: TT, Janne Danielsson /SVT

Annons