Den okända svettsjukdomen många lider av i det tysta

Närbild på droppar av svett på hud.

En femtedel av svenskarna lider av en okänd svettsjukdom.

Foto: Anders Wiklund/TT

Under sommaren kämpar många med svettningar och får använda sig av knep för att hålla svetten någorlunda i kontroll. Är svetten ett stort besvär kanske du lider, som hundratusentals andra svenskar, av sjukdomen hyperhidros.

Alla människor svettas. Det är kroppens sätt att kyla ner sig och hålla rätt kroppstemperatur. Men visst kan det ibland vara jobbigt att känna svetten rinna, anpassa sina kläder efter hur mycket man svettas eller vara tvungen att byta tröja ständigt.

Så motverkar du svett och svettlukt
1:9

Efter reklamen: Så motverkar du svett och svettlukt

(1:9)

Slå på ljud

Flera duschar dagligen, svettiga armhålor och en rädsla över att omgivningen ska reagera på ens svettlukt är vardag för många. En anledning till varför en del svettas överdrivet mycket kan vara hyperhidros, en sjukdom som flera hundra tusen svenskar misstänks lida av – många odiagnostiserat. Ungefär 20 procent av befolkningen beräknas lida av sjukdomen, enligt Vårdguiden. Tillståndet gör att svettkörtlarna producerar upp till dubbelt så mycket svett.

Ta-Ta Towel – sommarens smidigaste plagg för varma bröst

Svettningar som begränsar det sociala livet

För de allra flesta personer som lider av hyperhidros finns det en underliggande orsak till den överdrivna svettningen, som övervikt, diabetes eller klimakteriet. Det kallas då sekundär hyperhidros.

Men en av fyra som lider av sjukdomen är född med den, och det kallas då primär hyperhidros. Tillståndet kan vara ärftligt och det är vanligt att debuten sker i barndomen, samtidigt som det då också är lättare att upptäcka eftersom barn vanligtvis inte svettas överdrivet mycket.

Många av dem som drabbas av tillståndet upplever problem socialt eftersom de är rädda att personer i omgivningen ska störa sig på deras svettlukt, eller att omgivningen ska anta att man inte sköter sin hygien. Det är vanligt att de som drabbats av tillståndet försöker att duscha ofta och kanske hålla pulsen nere för att undvika svettningar, därför kan tillståndet i hög grad påverka livskvaliteten på ett negativt sätt.

Behandlingar mot hyperhidros

Det finns hjälp att få om du misstänker att du är drabbad. Om du svettas besvärligt mycket i armhålor, händer eller fötter kan det behandlas genom att injicera botox på de drabbade området. På så sätt blockeras nervsignalerna till svettkörtlarna.

En annan vanlig metod för att motverka svettning i armhålorna är att förstöra svettkörtlarna med mikrovågor. En mer ovanlig behandlingsmetod kallas jontofores – en maskin som behandlar överdriven svettning med hjälp av svag elektrisk ström.

Det finns även läkemedel som delvis kan hjälpa om du upplever att du svettas överdrivet mycket, som du antingen tar separat eller behandlar i kombination med injicering av botox.

Ta-Ta Towel – sommarens smidigaste plagg för varma bröst