Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Det här är sepsis: ”Kan drabba vem som helst"

14 jun, 2018 
AvHenrik Högström
Kunskapen om sepsis är relativt låg trots att sjukdomen är utbredd och ett hot mot folkhälsan. Nu hoppas vården på ett blodprov som ska kunna ge besked i akuta läge. "Då kan vi sätta in behandling snabbt”, säger Adam Linder, överläkare vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus och sepsisforskare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Region Skåne Lex maria-anmälde nyligen sig själva i ett ärende där ett 3-årigt barn dött. Föräldrarna hade ringt till sjukvårdsupplysningen 1177 men fått rådet att avvakta eftersom de varit på vårdcentral med barnet och fått behandling bara timmar tidigare. Enligt sjukvårdens egen utredning misstänker man att barnet drabbats av sepsis.

En sjukdom som kan vara dödlig och som är svår att upptäcka.

Enligt Lex Maria-anmälan var rådet från 1177 att avvakta fel och i strid med rådande riktlinjer.

Ta reda på mer om sepsis

Sepsisforskaren Adam Linder menar att de rätta kontrollfrågorna finns för att identifiera sjukdomen men anser också att det är viktigt att information om sepsis sprids.

– Om du vet att sepsis finns så kommer du att kunna ställa frågor om det som anhörig, säger Adam Linder.

Men när ska jag misstänka sepsis?

Annons

– Det är nästan alltid infektion inblandat. Det kan vara halsfluss, hosta eller urinvägsbesvär. Sedan blir du plötsligt väldigt mycket sjukare. I många av de fall vi har haft så beskriver de drabbade att de känt sig sjukare än vad de någonsin gjort i sitt liv. Det är hög feber, skakfrossa. Man kanske kräks och har lös avföring. Det misstolkas ofta som magsjuka.

– Problemet är att symptomen inte är lika entydiga som vid till exempel stroke.

Så upptäcker du sepsis i tid

Sjukdomen har ett väldigt snabbt förlopp. På några timmar kan situationen bli väldigt allvarlig.Det innebär att det är synnerligen väsentligt att upptäcka det så tidigt som möjligt när patienten söker akutvård.

Adam Linder förklarar att sepsis, eller blodförgiftning, handlar om att kroppens immunförsvar överreagerar på en infektion. Överreaktionen innebär att blodkropparna som ska ta bekämpa dåliga bakterier vänder sig emot de egna blodkärlen som börjar läcka kraftigt Och det innebär i sin tur att blodtrycket sjunker drastiskt..

Annons

– Och då kommer det inget syre till armar, ben och kroppens inre organ. Det kan leda till organsvikt.

Hoppas på blodprov

En av bovarna i dramat är ett protein som finns i de vita blodkropparna. Det är också den vägen som man kan upptäcka sepsis i ett tidigt skede.

– Man kan mäta proteinet i ett blodprov och eftersom värdena är förhöjda flera timmar innan eventuella organskador så kan man sätta in behandling snabbt. Det handlar om antibiotika och eftersom blodkärlen läcker så måste man få upp blodtrycket.

Hur nära är man med ett sådant blodprov?

– Det finns i stort sett tillgängligt. Vi har redan gjort flera studier på det och kan förhoppningsvis få det på banan under hösten 2018 eller tidig vår. Vi provar det i Lund först, sedan är ju tanken och förhoppningen att det ska sprida sig. Men det behövs mer satsningar på forskning inom sepsis både för att hitta nya blodprov och nya bättre behandlingsalternativ.

Annons

Svårt att förebygga sepsis

Enligt Sepsisfonden drabbas runt 40 000 svenskar per år av sjukdomen. Runt en femtedel, eller 5000 av dem, avlider.

Problemet är dock att få av de insjuknade, som senare avlidit, diagnosticerats med sepsis.

Kunskapen är skral trots att WHO, till exempel, lyft sjukdomen som ett globalt hälsoproblem, menar Adam Linder.

Och sjukdomen verkar slå urskiljningslöst.

– Det kan drabba vem som helst, säger Adam Linder och radar upp kända idrottsprofiler som Muhammed Ali, Pelé och svenska fotbollsspelaren Albin Ekdahl.

Alla har de drabbats av sepsis.

Sjukdomen är svår att förebygga. Man kan, vilket kan tyckas vara självklart, tvätta sår noggrant. Är man äldre kan man vaccinera sig emot lunginflammation och influensa.

Det kan finnas genetiska aspekter av sjukdomen men den kopplingen har ännu inte blivit utredd ordentligt, enligt Adam Linder.

– Det är viktigt att veta att sepsis finns. Det tror jag inte alla gör.

Läs också:

Föräldrar till sjuk 3-åring fick rådet att avvakta – barnet avled i sepsis

Adam Linder, överläkare vid infektionskliniken på Skånes Universitetssjukhus och sepsisforskare
Adam Linder, överläkare vid infektionskliniken på Skånes Universitetssjukhus och sepsisforskare. Bild: Lars Owesson, Lunds Universitet

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Dagisbakterien” höll på att ta livet av Linda

Annons