Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Detta lovar svensken vid tolvslaget – topp 5 nyårslöften inför 2022

30 dec, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, kvinna i en hängmatta på en strand, till höger, en kvinna som lagar mat.
Nytt år, nya tag. Kanske kan ett nyårslöfte hjälpa oss skapa en förändring i våra liv? En ny undersökning visar vad svenskarna planerar att lova inför 2022. Och det är verkligen inte att träna mer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje januari brukar gymmen fyllas av en ny grupp förmågor. De är kanske lite mer ovana, men går gärna in med mycket energi.

Sannolikheten är stor att de har avlagt ett nyårslöfte om att komma igång med träningen. Det har i alla fall varit något vanligt att säga inför ett nytt år.

Se också: Så håller du ditt nyårslöfte – 9 enkla steg

Så håller du ditt nyårslöfte – 9 enkla stegBrand logo
Så håller du ditt nyårslöfte – 9 enkla steg

Så sent som inför 2021 gjorde boktjänsten Nextory en undersökning som bekräftade bilden. Av de drygt 1000 personer som svarade uppgav 31 procent att de tänkte träna mer.

Annons

Nu visar en ny undersökning att så inte alls är fallet längre.

Magasinappen Readly gav Yougov i uppdrag att stämma av svenskarnas nyårslöften och kom fram till några spännande slutsatser.

Att träna mer kommer inte ens med på topp 5-listan.

Undersökningen visar att över en av tio svenskar (12 %) planerar att ha ett nyårslöfte inför nästa år. Drygt sju av tio (72 %) svarar blankt nej på frågan. Resten hade inte bestämt sig.

Vad vill då de som faktiskt tänker lova sig själv någonting under nästa år?

Topp fem nyårslöften inför 2022

1. Resa mer

Vi vill ut i världen. En av fyra (23 %) vill resa mer. Det återstår att se hur det blir med den saken med tanke på pandemin, men viljan finns där i alla fall. Inte så konstigt med tanke på hur världen har stängt ner från och till sedan våren 2020.

2. Testa ny mat varje vecka

Kanske är detta en insikt i att vi kanske inte kommer ut i världen. Då får vi väl ta världen till oss. Och vilket sätt är bättre än att testa ny mat? En av fem (20%) tänker prova någon ny maträtt varje vecka.

Annons

3. Göra en social aktivitet varje vecka

Detta löfte tangerar ovanstående anledning. Vi är trötta på isolering och distansering. Därför vill göra mer sociala aktiviteter. Nästan en av fem lovar sig detta (18%).

4. Gå på fler konserter

Ett tag satte pandemin i praktiken stopp för konserter och evenemang. Nu har detta kommit igång i större skala igen, men covidpass behöver visas upp om arrangemanget omfattar fler än 500 personer. Hoppet lever med andra ord. Att gå på fler konserter vill var åttonde person (13%) som planerar att avlägga ett nyårslöfte.

5. Läsa mer varierande innehåll

Lusten att läsa har ökat under pandemin. Inte så konstigt när många mest varit hemma. Men till nästa år vill vi bredda våra vyer även inom den literära världen. Lite mer än var tionde person (11%) vill läsa ett mer varierat innehåll.

Se också: 11 klimatsmarta nyårslöften som faktiskt går att hålla

11 Klimatsmarta nyårslöften – som faktiskt går att hållaBrand logo
11 Klimatsmarta nyårslöften – som faktiskt går att hålla

Fotnot: I undersökningen intervjuades 1030 svenskar över 18 år under perioden 24-29 November 2021.

Annons