Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Dieten som fick Annika Sjöö att gå ner i vikt!

13 maj, 2016 
Ulrika Stenroth Efthamre
En uppblåst, svullen mage fick dansaren Annika Sjöö att prova på den nya Paleokosten. Redan efter en vecka var ballongmagen ett minne blott och på köpet tappade hon fyra centimeter i midjan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

– Jag hade gett mig själv diagnosen ballongmage och var van vid att magen svullnade upp efter att jag åt. Det var inget jag reflekterade över längre utan bara hade lärt mig att leva med, säger Annika Sjöö.

Att hon svullnade upp på grund av det hon åt, förstod hon givetvis men hon åt inget som var ovanligt eller konstigt och därför visste hon inte heller vad som orsakade obehaget. Det blev värre om hon åt en rejäl tallrik med pasta eller smörgåsar men tänkte att det var väl så det skulle vara. Att man svullnade efter man åt, helt enkelt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag hade aldrig hört talas om paleokost överhuvudtaget och jag går inte på dieter eller räknar kalorier, jag äter bra mat. Men så sa någon att de blivit av med sina magbesvär av paleo och då ville jag prova, berättar hon.

Annika läste på om paleo och rensade bort gluten, socker och mjölkprodukter ur sitt skafferi. Efter ett kort tag märkte hon resultat på flera plan.

Annons

Slapp smärtan på en gång

– Det var rena halleluja för mig! På en vecka försvann mina magbesvär helt och hållet. Ingen jättemage, inte ont, ingenting! Jag blev piggare och fick mer energi, säger hon.

Någon våg äger hon inte för det blir för henne ett stressmoment om hon ska hålla på och väga sig. Men måttbandet funkade som rättesnöre och efter en månad hade hon tappat fyra centimeter i midjan – och det utan att ens försöka gå ner i vikt.

– Det var inte min avsikt att tappa kilon, jag såg det inte som en bantningskur men det var klart att det var en bra bonus. Jag blev också av med min magkatarr jag haft innan, säger Annika.

Glutenfri kost

Paleokost kallas också för stenålderskost men i Annikas form är kosten anpassad till det moderna samhället. Att äta precis som man gjorde på stenåldern vill hon inte.

Annons

– Det fanns varken varmluftsugnar eller spisar då så det blir lite annorlunda. Men till exempel gluten åt man inte då så det kan man plocka bort. Det är ingenting som människan måste äta för att må bra, snarare tvärtom – många mår inte bra av det för kroppen kan inte bryta ner det ordentligt, säger hon.

För hennes del är det paleo en livsfilosofi, något hon kommer att fortsätta äta så länge hon mår bra av det. Sockret är enkelt att avstå ifrån men hon kan ibland längta efter en sak.

– Turkisk yoghurt med honung på morgonen. Annars är det ingenting jag saknar i paleokosten, säger Annika.

Av Jessika Devert

Läs också:

Josefin: Bastu och paleokost lindrade min ME/CFS

Marie: Tappade 10 kilo och magen blev lugn av paleo

Annons