Dietisten: Hälsodryckerna som gör gott

Dietisten: Drick istället för att äta!
Frukt och grönt är nyttigt, men trots det visar flera underökningar att många av oss äter för lite nyttigheter. Dietisten Anna Ottosson har lösningen, drick istället för att tugga.

Många av oss äter för lite frukt och grönt, trots att det ofta är både billigt och enkelt. Enligt Livsmedelsverket ska vuxna och barn över tio år äta omkring 500 gram frukt och grönt varje dag. Slarvigt översatt handlar det om tre frukter och två rejäla nävar grönsaker, dit räknas inte potatis.– Få får i sig tillräckligt med frukt och grönt. Mitt tips är att dricka nyttigheterna istället. Jag gillar snabba resultat och fokuserar därför på att förändra en enda vana. Lägga till en hälsodryck varje dag, säger Anna Ottosson som arbetar som dietist.

Se också: 3 enkla metoder att tina räkor

Slå på ljud

Spenat är ett nyttigt superblad

Anna Ottosson, som just nu är aktuell med boken Hälsodrycker, har en diger erfarenhet. Med sina 22 år som dietist arbetar hon med mat och hälsa i såväl Sverige som utomlands.

– Jag brinner för den enorma kraft som finns i den mat som vi äter och hur den påverkar oss, säger Anna Ottosson.

Att maten påverkar oss kan var och en se. Tungan blir blå av blåbär, din urin byter färg av mycket rödbetor och luktar för en del annorlunda av sparris. Men det går givetvis djupare än så.

– I spenat finns mycket nitrat. Det är som höghöjdsträning på flaska. För den med strulig mage ger det ofta en positiv effekt. Det påverkar även blodsocker, blodtryck och bukfetma.

Anna Ottosson slår fast att forskning gång på gång visat på de otvetydiga hälsofördelarna med frukt och grönt, liksom en del rötter. Det handlar exempelvis om hur två glas rödbetsjuice kan påverka blodtrycket positivt, och att ingefära fungerar antiinflammatoriskt och blodförtunnande med dess gingeroler.

– Det är aldrig så att det bara är ett enskilt livsmedel som påverkar hälsan, det handlar om att äta en blandning av frukt, bär, grönsaker och rötter, säger Anna Ottosson.

Drick hälsosamt varje dag

Rådet är att göra en hälsosam dryck varje dag, kort sagt en smoothie eller shot. Denna får gärna vara grön så ofta som möjligt, gärna med spenat som bas.

Men din smoothie måste inte vara grön, det viktiga är att den är nyttig och att du faktiskt dricker den. Gul, röd, orange eller rosa duger. Även om Anna Ottosson verkligen vill betona att grönt inte nödvändigtvis innebär sämre smak.

– Jag har till och med varit på dagis och låtit barnen prova en grön, en gul och en röd hälsodryck. Den gröna ansåg barnen vara godast.

Nedan följer två recept hur boken Hälsodrycker. Båda mixas så lena som du vill.

Grön smoothie – enkelt recept

1 ask eko babyspenat

1 avokado

1 bit ingefära (2-3 cm)

1 lime, saften

1 banan

1 äpple

En skvätt apelsinjuice

Vatten till önskad konsistens

Gör så här:

Mixa allt. Späd med vatten tills du får den konsistens du önskar.

Snabb ingefärsshot – recept

1 äpple

2-3 cm skalad ingefära

Gör så här:

Mixa äpple och ingefära. Njut!

Foto: Shutterstock/TT

Läs också:

Dietistens tips: Maten du ska äta för en lugnare mage

Hälsotipset: Därför ska du äta MER lakrits!

Alexandra Zazzi: Jag gick ner 25 kilo och hittade styrkan