Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Digital tolk gör livet lättare för döva

12 dec, 2018 
Redaktionen
Digital tolk för döva
Har du svårt att höra eller se, eller andra hinder som gör livet lite besvärligt? Låt inte det stoppa dig – ta hjälp av smarta tekniska lösningar och prylarna som underlättar i vardagen. Petra har testat den digitala tolken TERA.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Petra Eklund är 28 år gammal och bor på landet norr om Lund. Till vardags jobbar hon som kommunikatör på en statlig myndighet. På fritiden orienterar hon mycket, vill hon ta det lite lugnare brukar hon pyssla i trädgården.

– Jag är döv sedan födseln, min dövhet är alltså medfödd, berättar Petra per mejl.

Även om det är naturligt att vara döv för henne så skulle hon önska att samhället vore mer anpassat till att inte alla kan höra.

– Jag växte upp med två språk – svenskt teckenspråk och skriven svenska. För mig är det naturligt att vara döv då hela min familj är det. Dock har det funnits flera stunder under min uppväxt när jag irriterade mig på de system som hindrar mig som döv från att delta i samhället på lika villkor som alla andra. Samhället har verkligen byggts utifrån tal och hörsel.

Vill övervinna hinder

Några exempel är att inte allt är textat, att det är svårt att få kontakt med myndigheter via telefon och att hon inte får information lika snabbt som alla andra.

Annons

– Rent känslomässigt känner jag mig ibland mindre värd som medborgare i samhället. Men det har påverkat mig så att jag vill övervinna hindren. Jag har idag ett bra jobb som jag trivs väldigt bra med. Men i jobbet händer det ju ibland att jag blir uppringd utan att kunna svara, det är inte så kul. Där kan TERA bli ett välkommet hjälpmedel.

En mobiltelefon med hjälpmedel för hörselskadade.
Appen TERA finns både för mobiltelefon och till telefonen hemma. Foto: Drago Prvulovic

TERA är en app som direkt omvandlar tal till text och text till tal. På så sätt underlättas kommunikation över telefon mellan döva och hörande.

Petra tycker att arbetsmarknaden är tuff för döva, speciellt på arbetsplatser där mycket sker med tal. Då är det svårt för döva att ha en chans att komma vidare i rekryteringsprocessen och konkurrera på lika villkor som andra. Även i de fall där döva faktiskt har höga kvalifikationer.

Annons

– Jag har upplevt svårigheter att ringa upp en potentiell arbetsgivare utan att avslöja mig som döv. En hel del arbetsgivare blir mer intresserade om jag inte avslöjar att jag är döv. Då tittar de mer på mina kompetenser och mina personliga egenskaper – snarare än problemen när de får veta att jag är döv. Förs-ta intrycket är viktigt! Här kan TERA medverka till att man slipper detta problem.

Kan bli uppringd

Petra anser att TERA kan vara revolutionerande för många med hörselskador och andra funktionshinder.

– Jag har tidigare använt förmedlingstjänsten via texttelefoni och tolkförmedlingen via bildtelefoni. Fördelen med TERA-tekniken är att jag kan ringa direkt och få ljudet uppläst i text och att det jag skriver blir uppläst till ljud. Och att jag kan bli uppringd.

Nu kan Petra också ringa vårdcentralen så de kan ringa upp henne. Det kunde hon inte med förmedlingstjänsten vare sig i texttelefoni eller bildtelefoni.

– När jag har testat med TERA fungerar det utmärkt, och texten kommer i realtid. Det motparten säger syns på min iphone eller ipad-skärm via TERA-appen, och det utan nån fördröjning.

Av Susanna Hauffmann

Läs också:

Artificiell intelligens hjälper hörsel- och synskadade

7 smarta prylar för en smidigare vardag

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons