Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Därför kan din tandborste göra dig sjuk

02 feb, 2017 
Agata Garpenlind
Kvinna som borstar tänderna
Spolar du bara av tandborsten när du borstat dina tänder? Det räcker inte. Din tandborste kan bli en bakteriehärd som gör dig akut sjuk.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Din tandborste kan bli en grogrund för bakterietillväxt och vara full av virus som gör att du ständigt går omkring och är förkyld.

Dessutom finns det ett starkt samband mellan dålig munhälsa och ökad risk för hjärt-och kärlsjukdomar, visar svensk forskning. Inflammationer som uppstår i munnen på grund av man inte sköter sin munhygien kan göra oss akut sjuka och till exempel orsaka åderförkalkning.

Se också: Så håller du tänderna friska längre

Så håller du tänderna friska längreBrand logo
Så håller du tänderna friska längre

För att bakterierna i munhålan inte ska föras ut i kroppen och orsaka stroke eller någon annan hjärt-kärlsjukdom behöver inte bara tänderna hållas rena från beläggningar av matrester, bakterieplack och tandsten – även tandborsten ska hållas fri från bakterier.

Annons

Miljontals bakterier på tandborsten

Det tar cirka ett dygn för tandborsten att bli torr och det krävs inte många bakterier för att det snabbt ska bildas miljontals bakterier till. Efter tandborstning överlever stora mängder bakterier i över ett halvt dygn på din tandborste. Om du till exempel haft halsfluss så kan betastreptokockerna överleva på tandborsten och göra att du insjuknar i en ny halsfluss efter att du avslutat en antibiotikakur. Våra tandborstar kan även bli smittbärare som svamp och virus.

Ett bra och miljövänligt sätt att hålla tandborsten ren är att använda en särskild våglängd av UV-ljus som snabbt dödar bakterier, svamp och virus. Sådant UV-ljus används även vid luft- och vattenrening samt på sjukhus för att rengöra kirurgiska instrument. Det fungerar som ett tandborstfodral där man lägger in tandborsten en stund. När UV-ljuset i fodralet släcks är tandborsten desinficerad.

Så här sköter du tandhälsan bäst:

Borsta tänderna morgon och kväll med tandkräm och bra tandborste.

Byt tandborste så fort stråna spretar.

Använd tandtråd, tandstickor eller små interdentalborstar en gång per dygn.

Ät näringsriktig kost med ett måttligt intag av snabba kolhydrater och framför allt minimera konsumtionen av vitt raffinerat socker.

Rök inte och var måttlig med snus och alkohol.

Källa: Clean Brush

Läs också:

Ny studie visar att många borstar tänderna på fel sätt

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons