Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Efter forskarnas larm – Voltaren receptbeläggs

04 nov, 2019 
Voltaren
Läkemedlet Voltaren blir receptbelagt från juni år 2020. Det meddelar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Anledningen till beslutet är att Voltaren innehåller substansen diklofenak. Enligt ny forskning kan substansen ge biverkningar på hjärta och kärl – även om man tar den i små doser, under en kortare tid.

Voltaren och Eeze receptbeläggs

– Beslutet att receptbelägga diklofenak ökar säkerheten för patienten genom att läkare dels kan informera om riskerna och dels kan göra en helhetsbedömning av om det föreligger risk för hjärtkärlpåverkan, säger Paulina Tuvendal, klinisk utredare på Läkemedelsverket, i pressmeddelandet.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Två andra läkemedel som innehåller substansen är Arthrotec och Eeze – som därför också blir receptbelagda.

Voltaren på tub kräver inte recept

Diklofenak tillhör gruppen läkemedel som har antiinflammatorisk effekt. Substansen är också febernedsättande och smärtlindrande.

Receptbeläggningen kommer att gälla tabletter och kapslar som innehåller substansen. Voltaren på tub kommer däremot fortsätta vara receptfritt eftersom risken för hjärtkärlbiverkningar inte gäller de produkter med diklofenak som används på huden.

Annons