Efter operationen – alla har inte samma chans till nya bröst

Rosa bandet och ett bröstimplantat.
#kollaknölen

Foto: Shutterstock/TT

I en ny rapport från Bröstcancerförbundet visas stora regionala skillnader om information av bröstrekonstruktion efter en operation.

Varje år förlorar en av fem kvinnor hela bröstet i samband med bröstcancer.

Men bostadsorten kan spela in om en drabbad kvinna erbjuds direkt eller måste vänta flera år på ett nytt bröst.

Det visar Bröstcancerförbundet i sin årliga bröstcancerrapport.

– Det ska inte finnas regionala skillnader. Då föreslår vi att det sätta upp nationella kunskapscentra för att öka kompetensen i landet, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande Bröstcancerförbundet till TV4.

Se också: Ta kontrol över dina bröst – upptäck cancer tidigt

1:23

Efter reklamen: Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt

(1:23)

Sex av tio bröstcancerpatienter uppger i Bröstcancerförbundets enkät att de inte har fått information om bröstrekonstruktion i samband med bröstcanceroperationen.

Stockholm är bäst på att informera om möjligheten till direktrekonstruktion. Här har man också högst andel bröstcancerpatienter som genomgått en bröstrekonstruktion.

#kollaknölen
Sofia sa nej till nya bröst efter cancern: ”Vi behöver sluta gömma oss”

I Blekinge och Kalmar är det ingen av de svarande som fått en direktrekonstruktion, enligt Bröstcancerförbundets granskning.

I Västra Götaland däremot uppger bara knappt två av tio patienter att de informerats om möjligheten till direktrekonstruktion.

Bröstcancerförbundet skriver i rapporten att den undermåliga informationen bryter mot det nationella vårdprogrammet för bröstcancer. I en står det att alla som ställs inför beskedet att det bröstcancerdrabbade bröstet måste tas bort, ska informeras om möjligheten att få en bröstrekonstruktion.

- Det är inte vad vi eftersträvar i Sverige med jämlik vård. Kvinnan måste få vara välinformerad om vad det finns för rekonstruktionsmöjligheter och att det finns direktrekonstruktion, säger hon till TV4.