Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Efter operationen – alla har inte samma chans till nya bröst

30 sep, 2021 
Lukas Ernryd
Rosa bandet och ett bröstimplantat.
I en ny rapport från Bröstcancerförbundet visas stora regionala skillnader om information av bröstrekonstruktion efter en operation.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje år förlorar en av fem kvinnor hela bröstet i samband med bröstcancer.

Men bostadsorten kan spela in om en drabbad kvinna erbjuds direkt eller måste vänta flera år på ett nytt bröst.

Det visar Bröstcancerförbundet i sin årliga bröstcancerrapport.

– Det ska inte finnas regionala skillnader. Då föreslår vi att det sätta upp nationella kunskapscentra för att öka kompetensen i landet, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande Bröstcancerförbundet till TV4.

Se också: Ta kontrol över dina bröst – upptäck cancer tidigt

Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigtBrand logo
Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt

Sex av tio bröstcancerpatienter uppger i Bröstcancerförbundets enkät att de inte har fått information om bröstrekonstruktion i samband med bröstcanceroperationen.

Annons

Stockholm är bäst på att informera om möjligheten till direktrekonstruktion. Här har man också högst andel bröstcancerpatienter som genomgått en bröstrekonstruktion.

I Blekinge och Kalmar är det ingen av de svarande som fått en direktrekonstruktion, enligt Bröstcancerförbundets granskning.

I Västra Götaland däremot uppger bara knappt två av tio patienter att de informerats om möjligheten till direktrekonstruktion.

Bröstcancerförbundet skriver i rapporten att den undermåliga informationen bryter mot det nationella vårdprogrammet för bröstcancer. I en står det att alla som ställs inför beskedet att det bröstcancerdrabbade bröstet måste tas bort, ska informeras om möjligheten att få en bröstrekonstruktion.

- Det är inte vad vi eftersträvar i Sverige med jämlik vård. Kvinnan måste få vara välinformerad om vad det finns för rekonstruktionsmöjligheter och att det finns direktrekonstruktion, säger hon till TV4.

Annons