Elisabeths hälsporre försvann på några veckor!

Hälsporre brukar läka ut av sig själv, men det kan ta flera år. När Elisabeth behandlades med två metoder parallellt försvann smärtan på några veckor.

Elisabeth Hellström arbetar som fotograf och kommunikatör och bor i Stockholms innerstad. Hon tar ofta långa promenader och fotograferar vackra miljöer i Gamla stan och på Skeppsholmen. Förra hösten fick Elisabeth en molande värk under höger fot.

– De första stegen på morgonen kändes som att gå på glödande kol. Det brände på insidan av hälen när jag gick och stod stilla länge.

Tidigare hade Elisabeth drabbats av senfästesinflammation och hon tyckte att hon kände igen den brännande känslan i foten.

– Men det var för 20 år sedan då jag ofta gick i högklackade skor.

Bytte till stadigare skor

Hon tänkte att hon promenerat ovanligt mycket och i skor utan tillräckligt bra stöd.

– Jag går alltid i ballerinaskor på sommaren och de är ju liten sladdriga med tunn sula. Men det brukar ju gå bra.

När smärtan inte gav med sig började hon cykla istället för att gå. Hon bytte också till stadigare skor.

– Trots det fick jag dra ner på promenaderna och det ville jag ju inte. Det värsta med hälsporre är ju att inte kunna röra sig som man vill och jag ville ju kunna fortsätta med min aktiva livsstil som jag trivs med.

På hösten bokade Elisabeth tid på vårdcentralen. Där konstaterade läkaren att hennes symtom var typiska för hälsporre och remitterade henne till en sjukgymnast.

– Han berättade att det finns bra hjälp att få i form av stötvågsbehandling. Pulserande stötar ökar blodcirkulationen och triggar igång kroppens egen läkningsprocess. Skadan provoceras istället för att man vilar bort den.

Lindade med kinesiotejp

Samtidigt med behandlingen lindades hennes fötter med kinesiotejp.

– Sjukgymnasten visade hur jag skulle linda foten och nu lindar jag den om jag ska vandra långt. På grund av mina höga fotvalv fick jag även specialgjorda sulor.

Elisabeth behandlades två gånger i veckan i fyra veckor. Efter det var foten helt återställd.

– Det känns härligt att kunna röra på sig ordentligt igen!

Effekten kommer snabbt!

Vid hälsporre är det framför allt smärta man lider av, ofta när man tar de första stegen på morgonen och efter vila.

– En del får svårt att gå och stå. Ofta kompenserar man i steget och lägger mer vikt på framfoten eller utsidan av foten för att undvika smärtan, vilket kan ge smärta på andra områden i fot och underben, säger Melker Klintefelt, leg fysioterapeut på Ekeby Hälsocenter.

Skadan vid hälsporre kommer från någon form av överbelastning. Personer över 35 löper störst risk att drabbas.

– Ofta ökar vi belastningen på fötterna vår och sommar. Man rör på sig mer, börjar träna och går längre promenader. Man byter till skor med mindre stödjande funktion och belastar senan under foten mer, och så kommer smärtan, säger Melker Klintefelt.

Det är inte hälsporren i sig som gör ont.

– Smärtan framkallas av irritationen i senan som fäster mot och under hälbenet.

Hälsporre brukar läka ut av sig själv, men det kan ta flera år.

Så fungerar stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling, Radical Shockwawe Therapy, är en effektiv metod för att snabbt bli av med smärtan. Metoden används allt oftare inom vården och kan enklast förklaras med att man via en liten apparat får mekaniska stötvågor i hög koncentration genom huden.

Vävnaden retas och därför ökar cirkulationen i foten. På så vis triggas kroppens egen förmåga att läka. Ofta räcker det med ett fåtal behandlingar på omkring 4–5 minuter vid behandling av hälsporre.

– Stötvågorna sätter igång en läkande process och stärker kroppens egen förmåga att reparera muskler och senor. Det kan upplevas något smärtsamt, men efteråt känns det ofta väldigt bra.

Effekten brukar märkas efter 3–6 tillfällen, ibland redan första gången.

Av Margaretha Eld