Enkla insatsen du kan göra för att stärka ditt immunförsvar

Glad kvinna visar sina armmuskler.

Foto: Shutterstock/TT

Ett gott immunförsvar skyddar mot såväl virus som bakterier. För att stärka ditt immunförsvar finns det en enkel sak du själv kan göra – se till att du får tillräckligt med sömn!

Immunförsvaret är kroppens främsta vapen mot virus, bakterier och andra främmande ämnen. Kroppen håller hela tiden immunförsvaret aktivt, det lagar skador som uppstått och ser till att restprodukter tas om hand. Det är framför allt de vita blodkropparna, som bildas i benmärgen, som är viktiga för immunförsvaret.

För att få ett starkt och motståndskraftigt immunförsvar, finns det flera saker du själv kan göra. Att äta hälsosamt och röra på dig är två viktiga faktorer. Men även sömnen är otroligt viktig för att ditt immunförsvar ska fungera ordentligt.

En kvinna ligger på en säng och sover med händerna under huvudet.

Foto: Shutterstock/TT

Sömn viktigt under coronapandemin

I dessa tider, då rädslan för coronaviruset kan göra oss stressade och oroliga, kan det vara bra att veta att sömnen bidrar till att du håller dig frisk.

– Tänk på att tillräckligt med sömn är ett av de viktigaste sätten som du och din familj kan hålla er friska. Tillsammans med att tvätta händerna och följa de regler som finns, kommer sömn att hjälpa ditt immunförsvaret och hålla dig frisk, säger sömnexperten Rebecca Robbins, verksam vid Harvard Medical School, till den norska tidningen KK.

Enligt Rebecca Robbins finns det forskning som visar att de som sover mindre än sex timmar per natt har 50 procent lägre immunförsvar jämfört med de som sover sju till åtta timmar.

Sömn minskar risken för sjukdom

Rådet från 1177, gör gällande att vuxna behöver sex till nio timmars sömn per natt även om behovet naturligtvis är individuellt. Det är när vi sover som det händer fantastiska saker inne i kroppen – immunförsvaret aktiveras och det produceras viktiga hormoner. Dessutom sänks produktionen av stresshormoner.

Svårt att sova? Tips på enkel övning som alla kan göra

Att sömn är central för vår hälsa är helt klart – en god natts sömn kan minska risken för bland annat diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, förhöjda blodfetter, depression och utmattningssyndrom, enligt 1177.

Också för barn och ungdomar är sömnen väldigt viktig, då kroppen producerar tillväxthormon medan de sover.

Tips för att sova bättre

Hur gör man då för att få en god natts sömn? Det finns flera saker du själv kan göra för att öka förutsättningarna för en bra natt med tillräckligt många timmars vila. Ett tips är att ha en avslappnande rutin innan du lägger dig. Testa att ta ett varmt bad, dricka en kopp örtte och stänga av mobiltelefonen en stund innan det är dags att lägga sig.

Om det finns något som gör dig orolig och gör det svårt för dig att somna, kan du testa att skriva ner tankarna. Enligt Rebecca Robbins kan det hjälpa dig att få perspektiv på problemet och underlätta för dig att tackla din oro och osäkerhet.

Sov dig till bättre hälsa – 4 tips för en lyckad tupplur