Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Eva-Lotta Ryds värk försvann med antiinflammatorisk kost

27 okt, 2019 
Redaktionen
Porträtt av Eva-Lotta Ryd, som la om sin kost och blev fri från värken
Eva-Lotta Ryd var utmattad och hade värk i kroppen. När hon ändrade sina kostvanor blev hon pigg, frisk och fri från värk. Som en bonus tappade hon 20 kilos övervikt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varför mår jag så dåligt trots att läkarna inte hittar något fel på mig? Och varför har vågen fastnat på 20 pluskilon när jag går en mil varje dag och inte äter något fett? Det var frågor som Eva-Lotta Ryd ställde sig gång på gång för några år sedan.

– Hur jag än bar mig åt så blev jag inte av med gravidkilona som hade dröjt sig kvar många månader efter förlossningen. Jag fick rådet ”spring mer och ät mindre” men det hjälpte inte. Jag motionerade jättemycket och hade bannlyst allt fett ur kosten. Inget hände på vågen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Däremot hände det saker med Eva-Lottas hälsa – otrevliga saker som gjorde henne orolig.

– Jag hade ständig värk i kroppen, fick så ont i fötterna emellanåt att jag inte kunde gå i vanliga skor. Dessutom var jag alltid trött. Jag blev alltmer deprimerad.

Eva-Lotta hade ett högpresterande arbete inom medicinteknik för cancerbehandlingar och sjukdomar i hjärnan. Ambitionerna var skyhöga och hon gav alltid järnet på jobbet. Men till sist sa kroppen ifrån. Hon fick svåra ångestattacker – det blev tjockt i halsen, hon fick problem att andas och kunde inte svälja.

Annons

Äter rätt sorts fett

Hon uppsökte läkare och genomgick olika undersökningar utan att man hittade någon förklaring till besvären. Till sist började Eva-Lotta fundera över hur hennes matvanor påverkade henne. Var det den fettfattiga dieten med mycket kolhydrater som orsakade obalanser i kroppen så att hon blev sjuk och håglös? Skulle en helt annan sorts diet kunna göra henne piggare och få kroppen i balans?

Som ett första steg bestämde sig Eva-Lotta för att återinföra fettet i sin kost.

– Rönen om fett hade plötsligt svängt. Från att tidigare ha varit boven i dramat när det gällde både övervikt och hälsoproblem började forskare peka på att det istället var socker och snabba kolhydrater som påverkade oss negativt. Nyttigt fett blev plötsligt livsviktigt. Man blir inte fet av fett, man blir mätt!

Eva-Lotta Ryd har fått ett nytt liv med antiinflammatorisk kost. Här lagar hon mat i sitt kök.
”Jag kände mig som en ny människa efter en ganska kort tid med en antiinflammatorisk kost”, säger Eva-Lotta Ryd.

Nästan direkt började det hända saker med hennes hälsa – värken försvann och hon gick ner i vikt. Eva-Lotta började sätta sig in i matens betydelse för hälsan. Det ledde till att hon utbildade sig inom funktionsmedicin och hormonterapi. Hon har blivit expert på balanserande kost och mat som dämpar inflammationer i kroppen. Numera jobbar hon som funktionsmedicinsk terapeut och hjälper andra människor som har problem med vikten, hormonerna och hälsan genom att rätta till grundorsaken till olika hälsoproblem.

Annons

– Med rätt mat blir man inte bara av med övervikt, man ökar välmåendet. Jag som själv hade gått med ständig värk i kroppen, kände mig som en ny människa efter en ganska kort tid med en antiinflammatorisk och läkande diet.

Blev av med matsuget

Fel kost kan bland annat ge värk, magproblem, hormonella obalanser och hudproblem. När Eva-Lotta återinförde fettet och minskade på snabba kolhydrater i sin kosthållning märkte hon direkt en skillnad.

– Jag blev mätt på mindre portioner och mättnaden höll i sig länge. Jag slapp det ständiga suget efter mackor och slutade småäta mellan måltiderna. Jag har alltid gillat att motionera och nu gav träningen resultat. Jag åt nyttiga proteiner från kött, fisk och ägg. Jag uteslöt all mjölmat, allt socker och alla processade livsmedel.

Nu har det gått åtta år och Eva-Lotta kan inte tänka sig att leva på den typen av mat som hon åt förr.

Annons

– Jag håller en strikt diet till 80-90 procent. Men någon gång ibland kan jag tacka ja till något som bjuds eller som jag blir extra sugen på. Jag vet ju att kroppen är fenomenal på att återskapa balansen – förutsatt att man ger den rätt verktyg i form av en sund kost och bra rutiner i vardagen.

Livsmedel du bör äta

 • Fet fisk, fågel och kött från gräsätande djur.
 • Kryddor som örter, gurkmeja, vitlök, ingefära och cayennepeppar.
 • Grönsaker, syrade grönsaker, kombucha, bär, nötter och frön.
 • Olivolja, smör, avokado, getost och syrade mejerier.
 • Benbuljong och salt som havssalt eller örtsalt med jod/kelp.

Mat du bör undvika

 • Vitt mjöl.
 • Socker, agave och artificiella sötningsmedel.
 • Margarin, solrosolja och majsolja.
 • Processade livsmedel, mjölk, light- eller lättprodukter.
 • Fläskkött och charkprodukter.

Eva-Lottas tips för att må bättre

 • Stärk ditt immunsystem och låt maten vara din medicin. Frossa i grönsaker, bär och frukter med mycket antioxidanter. Välj efter en färgpalett där du äter frukt och grönt i olika färger. Det är nämligen i pigmenten som de hälsobringande ämnena finns.
 • Rör på dig. Var gärna ute i naturen och gör saker som ger mer energi än det tar.
 • Sov ordentligt och läk emotionella sår. Undvik stress och se till att få tillräckligt med vila för att hjälpa kroppen att hitta balans och harmoni.
 • Undvik snabba kolhydrater i socker, mjöl, vitt ris och pasta. Var inte rädd för fett – förutsatt att det är nyttiga fetter. Undvik processad mat med transfetter.
 • Krydda generöst med örter, gurkmeja, vitlök, ingefära och cayennepeppar. Dessa har dokumenterat antiinflammatoriska egenskaper och är bra för mage och tarm

Av Eva Boholm

Foto: Lena Holmgren, Shutterstock/TT

Annons