Experten: Därför mår du bättre utan dieter

Skippa dieten och njut av sommaren 2019.
Låt sommaren bli en tid för njutning. Skippa dieten, ät gott – och hitta vanor som kommer att hjälpa dig att mår bra, långt in i höst.

Ibland behöver kroppen tanka energi och koppla bort allt – från påfrestande jobb och stressig vardag till en gnagande känsla att du borde börja träna eller tänka på vad du äter.

Nutritionisten Anki Sundin menar att sommaren är den ultimata tiden att ge kroppen en omstart.

– Njut, varva ner och se den som en chans att göra ett omtag efter en stressig vår. Nu släpper vi kraven och försöker skaffa distans till allt som varit, säger hon.

Nutritionisten Anki Sundin

Nutritionisten Anki Sundin.

Just när det gäller dieter menar Anki att de är ganska onödiga egentligen – hon tycker att vi i stället borde avdramatisera det här med vad vi stoppar i oss.

– Mycket handlar om att ta bort värderingar kopplade till maten. Tänk inte så mycket på vad du stoppar i dig, strunta i om det blivit för mycket av det goda ett par dagar. Så länge du mestadels äter bra mat kommer inget att bli förstört av att du ”svävar ut” ibland.

Orka mer med mer mat

Att skippa dieten behöver inte alls leda till att du kommer att lägga på dig i sommar, tvärtom, menar Anki.

– En diet innebär ofta att man har ett lågt energiintag och en kosthållning där kroppen inte får i sig de näringsämnen och den energi den behöver. Det kan leda till att man tappar orken, de spontana aktiviteterna uteblir. Man rör sig inget utöver det man måste och släpar sig i princip genom vardagen. Det här kommer inte att leda till att du går ner i vikt.

I stället är det bättre att ge kroppen energi så att du orkar hålla igång.

– Att äta bra mat som ger dig energi är positivt för hela kroppen, så även för vikten. Nu kommer du att orka träna på ett sätt som ger effekt. Så länge du äter näringsrik mat i lagom mängd finns det utrymme för både fika och snacks ibland. Så strunta i dietmaten, den håller sällan i längden ändå, säger Anki.

Sluta räkna kalorier

För i grund och botten är ju tanken att du ska hitta en balans.

– Försök att hitta en kosthållning som du kan fortsätta med lång tid framöver. Se det här som en start på något nytt och hållbart, inte något med en start och ett slut.

Med sunt förnuft kommer man långt menar Anki.

– Ät grillat, ät sås till, ät dessert – men gör det på en rimlig nivå.

Tre steg till en sund sommar

Tänk om – och tänk långsiktigt

För att få en bra start är det viktigt att bli av med alla negativa tankar kopplade till mat. Försök släppa tankar som att det är dåligt att äta för mycket eller att du måste börja äta nyttigare. Nu ska du hitta ett förhållande till mat som gör att du mår bra – och som håller i längden.

Tänk så här till exempel:

 • Mat är något positivt: det är gott och det ger mig energi.
 • Det finns inget misslyckande kopplat till mat.
 • Att hoppa över måltider eller dra ner massor på kalorierna kommer inte att hjälpa mig, tvärtom. Jag behöver mat för att må bra.

Skaffa en bra matbas

Satsa på näringsrik mat som mättar. Använd grönsaker och bönor, ärter eller linser som en bas – och fyll sedan på med proteiner i form av exempelvis ägg eller kyckling. Snacksa på nötter och frön och använd nyttiga oljor i matlagningen.

Bra mat:

 • Grönsaker, såsom broccoli, blomkål, zucchini, spenat etc
 • Bönor, Linser, Ärter
 • Quinoa
 • Oljor, såsom olivolja
 • Fågel, som kyckling och kalkon
 • Kött, exempelvis biff
 • Fisk, exempelvis lax
 • Skaldjur i alla former
 • Ägg
 • Mjölkprodukter
 • Nötter, Frön

Hitta balansen

Nu har du förhoppningsvis fått en mer positiv inställning till mat – och hittat livsmedel som är bra för dig och din kropp. Nu gäller det att komma i balans på alla plan.

Ett exempel är att komma från det så kallade ”allt eller inget”- tänket som är ganska vanligt kring mat. Att du till exempel känner dig ”dålig” för att du ätit lite onyttigt ett par dagar – eller att en dag är förstörd för att du fikade på eftermiddagen. Allt detta är okej. Var snäll mot dig själv, det kommer att hjälpa dig i längden.

En annan viktig aspekt är att lyssna på dig själv och din kropp. Vad får dig att må bra? Ditt eget välmående är jätteviktigt när det kommer till att hitta balansen.

Källa: Anki Sundin

Därför ska du sluta banta – 3 viktiga råd

Du slipper tänka på mat hela tiden

Det kan lätt bli att allt i omgivningen börjar kretsa kring kalorier när man vill gå ner i vikt. Genom att skippa dieten kan du få ett sundare förhållande till mat.

Du minskar vikt-stressen

Känslan att ”jag borde gå ner i vikt” kan vara stressande – och genom att få bort det tänket kan du slappna av på ett annat sätt. Stress är överlag dåligt för både kropp och själ.

Du orkar mer

Genom att sluta hålla igen på maten kommer du att få i dig mer energi – vilket gör att du orkar mer.

Av Anna Sundesten

Foto: TT