Experten: Jästsvamp kan drabba både tarm och underliv

Jästsvampar, såsom Candida, är väldigt vanligt i både tarmar och underliv.
Candida beror oftast på kosten, som för mycket socker. Uppblåsthet, sötsug och trötthet är vanliga symtom. Jästsvampen kan drabba både tarm och underliv.

Candida kan ge symtom i både tarm och underliv

Anna Sparre arbetar som licensierad kostrådgivare vid 4health i skånska Ystad.

Hur vanligt är det med överväxt av candida i tarmen?

– Det är väldigt vanligt med överväxt av jästsvamp, som candida, särskilt om man äter stora mängder socker och/eller andra snabba kolhydrater som bröd och pasta.

Hur ställs diagnosen?

– Jag ställer diagnos med hjälp av avföringsprov där man sedan både gör en odling och tittar med mikroskop efter jästsvamp. Det går också att titta på nedbrytningsprodukter från candida i urinen.

Vilka drabbas och vad beror det på?– Vanligen beror det på kosten, för mycket socker och snabba kolhydrater. Det kan också bero på ett nedsatt immunförsvar eller brist på saltsyra i magsäcken. Magsäcken ska vara väldigt sur, vilket är ett försvar mot infektioner.

Vilka är symtomen?

– Uppblåsthet, sötsug och trötthet är de vanligaste symtomen vid candida i tarmen. Man kan också ha svamp i exempelvis mun och underliv. I underlivet kan man ha sveda, klåda och flytningar. Svampinfektioner på huden ger kliande utslag.

Vart vänder man sig om man misstänker överväxt av candida i tarmen?

–  Jag rekommenderar att man uppsöker en näringsterapeut som hjälper till med kosten. Gärna någon som kan hjälpa till med ett avföringsprov för att bekräfta att det är candida och inte någon annan tarminfektion som ger liknande symtom.

Fett från avokado, olivolja och smör är bra att äta för att motverka candida.

Fett från avokado, olivolja och smör är bra att äta för att motverka candida.

Hur går behandlingen till?– Det viktigaste är att lägga om kosten, att äta mer fett och grönsaker, och lagom mycket protein från djur (ekologiskt kött).– Under en period kan man behöva vara väldigt strikt med kosten och undvika allt sött, även frukt och rotfrukter, och andra kolhydratrika livsmedel. Man bör hålla sig till fett som avokado, olivolja och smör – som är den enda mejeriprodukt som är godkänd – samt grönsaker som växer ovan jord, som kål, bladgrönsaker och squash.Förlossningsskador: Här är tecknen du ska ta på allvarLäs mer

Behövs någon annan behandling?

– I vissa fall behöver man också behandla. Det kan man göra antingen med läkemedel mot svampinfektioner eller med örtpreparat.

Vad kan man göra själv för att lindra symtomen/förhindra återfall?– Äta rätt kost! Ta bort allt mjöl och socker, dra ner på allt annat sött, inklusive frukt, och minimera mejeriprodukterna. Ät mer naturligt fett och mycket grönsaker.Förklimakteriet – så förändras mensen efter 40Läs mer

Av: Birgitta Lindvall Wiik
Foto: IBL, privat