Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Experten: Juice är VISST nyttigt!

11 jan, 2017 
Johanna Svan
Är juice en sockerfälla eller är det nyttigt? Näringsexperten reder ut begreppen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När sockerdebatten är hetare än någonsin har juicen hamnat i rampljuset som en så kallad sockerfälla och därmed har flera myter om juicen etablerats som sanningar.

Men enligt Svenska Juiceföreningen, som tagit hjälp av nutritionsexperten Elisabet Rytter, har juicen många goda egenskaper. Här är 4 myter de påstår inte är sanna.

4 myter om juice

Myt 1: Juice innehåller tillsatt socker

Juice får aldrig innehålla tillsatt socker. Det är förbjudet enligt EU-regler. Juice kommer direkt från frukten som den har pressats från och får inte heller innehålla några andra tillsatser. Fruktjuice innehåller naturligt cirka 10 procent socker, de återstående 90 procenten är vatten, vitaminer (t ex C-vitamin), mineraler och andra nyttiga växtämnen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Myt 2: Juice har ett högt GI-värde

Juice har ett lågt GI-värde (glykemiskt index). Värdet för till exempel apelsinjuice är ca 50, vilket bara är något högre än värdet för apelsin. Apelsinjuice innehåller 9 % sockerarter, varav 27 % är druvsocker, 29 % fruktsocker och 44 % sackaros. Fruktsocker har lägst GI av alla sockerarter. Men det betyder inte att man ska överkonsumera juice. Deras rekommendation är att man dricker ett litet glas juice per dag.

Annons

Myt 3: Juice ingår inte i en hälsosam kosthållning

Forskningsstudier visar att personer som dricker juice överlag äter mer hälsosamt än personer som inte dricker juice. Till exempel kan man se att personer som dricker juice också äter mer frukt och grönt. Juice är alltså inte en markör för dåliga matvanor utan snarare motsatsen.

Myt 4: Barn bör undvika att dricka juice eftersom det innehåller så mycket socker

Vi vet att många barn idag inte får i sig tillräckligt med frukt och grönsaker. Enligt Elisabet Rytter blir näringsintaget av viktiga vitaminer och mineraler från frukt och grönt sämre för dessa barn om man plockar bort juicen från kosten. Forskning visar att barn som dricker juice också äter mer frukter och grönsaker än barn som inte gör det. Att dricka juice kan, enligt Rytter, hjälpa barn att vänja sig vid smaken av frukt och grönsaker, vilket i sin tur kan leda till sunda matvanor i framtiden.

Källa: Svenska Juiceföreningen

Annons