Experten: Sömnapné är den största folksjukdomen

sömnapné
Huvudvärk, trötthet, humörsvängningar och nedstämdhet kan vara tecken på att du har drabbats av sömnapné – en sjukdom som drabbar allt fler.

Symtomlistan kan göra vem som helst nervös. Huvudvärk, trötthet, humörsvängningar och nedstämdhet kan betyda att du har drabbats av sömnapné. Och riskerna med en obehandlad sömnapné omfattar allt från hjärt-kärlsjukdomar till akut fara för andra – om du till exempel arbetar som förare.

Fler drabbas av sömnapné

Och de som drabbas blir allt fler.

– De senaste fem, sex åren har vi sett kraftigt ökade patientvolymer i hela världen, säger Per Emgård, överläkare och sektionsledare sömn/CPAP på öron-näsa-halsmottagningen i Ystad, Skånevård Kryh, som arbetat med sömnapné sedan första studien på området kom 1981.

Ökningen har flera skäl – bland annat bättre diagnosticering, ökande medelvikt och en åldrande befolkning.

Ett vanligt hjälpmedel som patienterna får är en CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) som hjälper andningen. I Skåneregionen finns just nu 25 000 CPAP-maskiner ute hos patienter och nästan lika många apnéskenor för behandling av sömnapnésyndrom.

– Vi beräknar att vi har nått ungefär halva målgruppen, trots ett intensivt informationsarbete. Massor av människor har sömnapné utan att veta om det, säger Per.

Omotiverad trötthet ett tecken

Det finns dock några enkla symtom som borde göra de flesta lite mer medvetna.

– Är du överviktig, har en hård snarkning, sover dina åtta timmar per natt och ändå är omotiverat trött är det mycket sannolikt att du har sömnapnésyndrom.

Märker du av omotiverad trötthet på jobbet är det ytterligare en indikator.

– Många patienter har upplevt att de i konferenssituationer blir kolossalt trötta och inte kan hålla koncentrationen uppe. Det kan också visa sig som svårigheter med närminnet eller med att kontrollera sitt humör.

Behöver inte snarka högt

Men alla är inte överviktiga eller snarkar inte heller särskilt högt.

– Symtomen varierar väldigt mycket från patient till patient, vilket gör att det är en konstart att ställa rätt diagnos. Det finns patienter som behandlats på urologen eftersom de fått urinavgång på nätterna – medan orsaken är att urinavgången stimuleras av sömnapnén.

Sömnapné ökar också risken för att utveckla diabetes typ 2 och högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom och stroke.

– Så har du diabetes typ 2, högt blodtryck och är väldigt trött … och någon anhörig klagat på att du snarkar bör du genast ta kontakt med primärvården och bli utredd. Det gäller dock att komma till en läkare som ser sömnapné som möjlig diagnos, konstaterar Per.

Per Emgård

”Massor av människor har sömnapné utan att veta om det”, säger läkaren Per Emgård. Foto: Privat

Större hälsorisker

Beräkningar tyder på att en tredjedel av de som drabbas av sömnapné är kvinnor före klimakteriet och två tredjedelar män. Sedan jämnar skillnaderna ut sig, på grund av hormonella förändringar hos kvinnan.

– Men kvinnor är ofta sjukare när de får behandling än vad männen är. De söker ofta vård senare. Vi vet inte riktigt varför.

Det finns också studier som tyder på att hälsoriskerna för kvinnor med sömnapné är större än för män. Lyckligtvis kan man själv i viss mån motverka sjukdomen.

– Om du fått diagnosen kan du testa att gå ner i vikt – tio tappade kilo kan göra att du tappar 20 andningsuppehåll i timmen. Det finns också patienter som bara har andningsuppehåll när de ligger i ryggläge men inte när de ligger på sidan, säger Per.

Behandlingar mot sömnapné

● Den mest effektiva behandlingen vid sömnapné är en CPAP-apparat som innebär att du sover med en mask eller näskudde, som skapar ett lätt lufttryck och håller de övre luftvägarna öppna.

● En antiapnéskena, eller sömntandställning, drar ofta fram underkäken något och förhindrar på så sätt att tungan faller bakåt när du sover på rygg. Produkterna får patienten via sjukvården.

Det här kan du göra själv

● Motionera regelbundet, dra ner på alkohol och cigaretter – och testa att gå ner i vikt.

Av Petra Olander

Läs också: Eva hade sömnapné: Jag slutade andas 53 gånger i timmen