Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Få håret tillbaka med vampyrmetoden – PRP

20 sep, 2017 
Elin Gunnarsson
Att kvinnor tappar håret är vanligare än man kan tro. Med PRP – Platelet Rich Plasma – eller den så kallade vampyrmetoden går det nu att få håret tillbaka.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns många anledningar till att kvinnor tappar hår. Sjukdomar, stress och mediciner, men även graviditet, järnbrist och problem med sköldkörteln kan ligga bakom kvinnligt håravfall. Liksom hudsjukdomen Alopecia areata.

Många kvinnor får problem med tunt, flygigt och uttunnat hår efter 50 års ålder.

– Det är påfrestande att tappa håret. Många som kommer är ledsna och deprimerade, ofta skapar det en inre stress som ytterligare påskyndar processen. Man har kanske sökt hjälp och fått höra att håravfall är något man får leva med, säger Mats Stolt, klinikchef på Nordic Hair Clinic.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Mats Stolt, klinikchef på Nordic Hair Clinic.
Mats Stolt, klinikchef på Nordic Hair Clinic. Foto: Privat

Men i dag finns hjälp att få. Med den nya behandlingen PRP, även kallad vampyrmetoden, går det att få håret tillbaka. PRP-behandling aktiverar blodplättar så att immunsystemet börjar reparera skadan.

Annons

Genom att ta några milliliter av det egna blodet från en ven i armen och injicera det i hårbotten startar en inflammatorisk process som gör att håravfallet avstannar och tillväxten aktiveras.

– Metoden är både snabb och effektiv. Redan efter 3–4 veckor minskar håravfallet avsevärt. Därefter tar det cirka 6–8 veckor innan håret börjar växa igen. Oftast är det nya håret både tjockare och har bättre kvalitet, säger Mats Stolt.

Säker och naturlig metod

Före behandlingen görs en medicinsk undersökning som visar om det finns andra orsaker till håravfall. Om man inte hittar någon annan förklaring till håravfallet kan man prova PRP, Platelet Rich Plasma.

– Vi kan hjälpa 80 procent av alla som kommer. Ju tidigare behandlingen påbörjas, desto större är chansen att den lyckas. Metoden är både säker och hundra procent naturlig. Själva behandlingen tar en halvtimme och ska upprepas en gång i månaden. Ofta räcker 3–4 behandlingar, säger Mats Stolt.

Annons

PRP har länge använts inom kirurgi och idrottsmedicin. På senare år har metoden börjat användas för att förbättra hud och hår. Efter den första intensiva behandlingen görs proceduren om regelbundet, men mer sällan.

– Den håller inte i evighet utan kan behöva påfyllning. Men den ger en boost till håret som ofta håller mer än ett år.

Så funkar PRP – Platelet Rich Plasma

● PRP-metoden, Platelet Rich Plasma, är en injektionsbehandling med det egna blodet. I blodet finns trombocyter som innehåller en mängd proteiner. De fungerar som tillväxtfaktorer för kroppens celler och vävnader.

● Några milliliter, 1–2 provrör, blod töms från en ven i en arm. Blodet centrifugeras för att trombocyter, blodplättar, ska separeras från övriga blodingredienser. De injiceras sedan i hårbotten med en spruta.

De flesta tar en bedövningskräm i hårbotten innan behandling. Själva behandlingen tar cirka 20–40 minuter.

Annons

● Behandlingen upprepas tre gånger med en månads mellanrum. Därefter görs enstaka behandling regelbundet men mer sällan.

● Redan 3–4 veckor efter första behandlingen minskar håravfallet avsevärt. Därefter tar det cirka 6–8 veckor innan håret börjar växa igen. Oftast är det nya håret både tjockare och har bättre kvalitet.

 

Mat som stärker håret

B-vitamin är det viktigaste vitaminet för att håret ska hålla sig frisk och glansigt. A-, C- och E-vitaminer har positiv effekt på hårbotten och hårsäckarna.   Ät ägg, fullkornsprodukter, råris, lax, gröna bladgrönsaker, baljväxter, mjölk, ost, frukt och grönt.

Vitamin C är full av kollagen som bidrar till att hålla hårsäckar, blodkärl och hårbotten friska. Finns bland annat i apelsiner, jordgubbar, ananas, paprika och brysselkål.

Av Margaretha Eldh

Läs också:

10 livsmedel som maxar din hårkvalitet

59 tips för att få ett friskare hår

Annons