Artikeln innehåller reklamlänkar

Få mer ork med naturens antistressmedicin – adaptogener

Känner du dig stressad, orkeslös och ur balans? Då kan så kallade adaptogener vara något för dig – tillskott som återställer balansen i kroppen.

Inom folkmedicinen har de använts länge, men på senare år har allt fler fått upp ögonen för naturens egna ”antistressvitaminer”. För det är så de ofta kallas – adaptogenerna som försvarar kroppen vid både fysisk och psykisk stress och gör att den kan fungera som vanligt utan att ta skada av påfrestningarna.

Och beroende på vilken stress kroppen utsätts för – det kan vara alltifrån stress på arbetsplatsen och i privatlivet som stress i form av miljögifter, felaktig kost, för lite sömn, alkohol och nikotin – upplever olika personer olika effekter. Medan vissa känner sig lugnare och mindre oroliga upplever andra att de blir piggare, starkare och mer fokuserade. Många vittnar även om att de sover bättre.

Vad gör adaptogener?

– Adaptogener hjälper kroppen att hjälpa sig själv och de kan både tas förebyggande och i samband med påfrestning, säger forskaren och fysikern Georg Wikman på Svenska Örtmedicinska Institutet.

Georg Wikman, forskare på Svenska Örtmedicinska Institutet. Foto: Hans Wretling

Han var först i världen med att tillverka kosttillskott av adaptogener och tillsammans med framstående forskare ligger han bakom välkända produkter som Chi San, Kan Jang och Arctic Root.

Nya forskningsstudier om adaptogener

I dag finns det gott om internationellt publicerade studier som påvisar adaptogenernas skyddande och stärkande effekter – och forskningen har på senare år tagit stora kliv framåt.

– Vi vet nu att adaptogener ökar kroppens egen produktion av två viktiga substanser i hjärnan. Dels neuropeptid Y, som är inblandad i flera viktiga processer som till exempel minne och inlärning, dels värmechockprotein, som lindrar de negativa effekterna av stress.

Relativt nyligen började man också kombinera olika adaptogener för att få fram fler och bättre egenskaper än vad de olika adaptogenerna har var för sig.

– Den här ”tredje generationens adaptogener” är spännande, säger Magnus Nylander, medicine doktor och näringsforskare. Bland annat har ett flertal djurstudier visat att intag av adaptogener ger friskare djur som lever länge – och att adaptogener därmed har tydliga anti aging-effekter.

Vad är adaptogener?

Ordet adaptogen kommer från engelskans ‘to adapt’ som betyder att anpassa sig. Det finns idag elva olika växter som räknas in bland adaptogenerna, bland annat rosenrot, schisandra, ryskrot och ginseng.

Tre kriterier måste uppfyllas för att kallas adaptogen:

  1. Effekten ska vara att den ökar motståndskraften mot en mängd olika skadliga fysiska, kemiska eller biologiska faktorer, så kallade stressorer.
  2. Den ska ha en normaliserande verkan, det vill säga motverka eller förhindra de av stressorerna framkallade störningarna.
  3. Den ska orsaka ingen eller minimal störning av organismens normala funktioner.

Källa: Wikipedia, kurera.se

Tre adaptogener som finns i kosttillskott

Rosenrot

Ökar tillgängligheten för serotonin och dopamin i hjärnan – signalsubstanser som behövs för att vi ska känna glädje, energi och lust – samtidigt som den sänker stressnivån. Carl von Linnés favorit bland medicinalväxterna.

Rysk rot

Påverkar immunförsvaret och hjälper kroppen att åter hämta sig snabbare efter sjukdomar. Har traditionellt använts vid trötthet, stress och impotens.

Schisandra

”Frukten som förlänger livet utan att man åldras” sägs det ibland om schisandra som har en skyddande effekt på hjärta, kärl, lever och lungor. Den är också antiinflamma torisk och bidrar till ökad blodcirkulation. Ökar även den sexuella förmågan och den fysiska och psykiska förmågan i allmänhet.

 

Fyra tillskott med adaptogener

Arctic Root (länk till butik)

Traditionellt växtbaserat läkemedel som lindrar stress, trötthet och lätt oro. Läs mer och köp här! (länk till butik)

Holistic Stress Balans

Flytande ört extrakt av rysk rot, schisandra, rosenrot och den ayurvediska örten ashwagandha. Hjälper kroppen att hantera stress och bidrar till mer fysisk och mental energi. Läs mer och köp här!

Chisan (länk till butik)

Traditionellt växtbaserat läkemedel med rosenrot, rysk rot och schisandra som används vid nedsatt prestationsförmåga. Läs mer och köp här! (länk till butik)

Adapt Lugn

Kosttillskott som utöver adaptogener innehåller ett patenterat kamomillextrakt och ayurvediska örten ashwagandha. Minskar den dagliga stressen och sänker kortisolnivån i kroppen, vilket bidrar till en bättre nattsömn. Läs mer och köp här!  Finns även Adapt Life, som motverkar trötthet och hjälper kroppen att klara stress och belastning, och Adapt Sport, som maximerar prestationen och förbättrar återhämtningen efter träning.

Jessie, 46: ”Jag sover mycket bättre”

Jessie Ahrdenberg har testat ett preparat med adaptogener. Foto: Dan Lindberg.

Jessie Ahrdenberg arbetar som teamledare på Migrationsverket – ett jobb som ofta är stressigt och psykiskt påfrestande. Och efter en längre period av press började kroppen säga ifrån. Jessie fick svårt att koppla av när hon kom hem, hon blev irriterad och om nätterna låg hon ofta vaken med tankarna snurrande i huvudet.

– Jag kände mig inte deprimerad eller utmattad, men jag behövde få balans och hitta ett lugn.

Av en slump kom Jessie en dag att läsa om ett kosttillskott som beskrevs kunna minska stressnivåerna och bidra till en bättre sömn.

– Jag har alltid varit lite skeptisk till naturläkemedel men tänkte att jag skulle ge det en chans, och redan andra gången jag tog tabletterna fick jag sova en hel natt. Underbart!

Ett par månader har nu gått och Jessie har inga planer på att sluta med Adapt Lugn, som kosttillskottet heter. Hon tar det ibland innan hon lägger sig, om hon har mycket som snurrar i huvudet, och då och då mitt på dagen om hon behöver varva ner. Kosttillskottet har även hjälpt till att stabilisera hennes humör.

– Jag är väldigt stresstålig, till en viss gräns. Tidigare kunde jag hålla mig fokuserad och balanserad på jobbet, men sedan brast det när jag kom hem. Jag blev sur för småsaker, till exempel om jag inte fick slutföra något som jag hade påbörjat. Nu har jag mer tålamod och blir inte arg lika snabbt. Något min tonårsson också påpekat!

Av Linda Unnhem
Foto: Dan Lindberg, IBL/Shutterstock