Finns det mirakelmedel mot torrsprickor i händerna?

Finns det hjälp mot torrsprickor? undrar uppgiven som testat det mesta. Vår läkare Michael Seipel svarar: Det finns lindring!

”Har testat det mesta”

Jag undrar om det finns något mirakelmedel mot torrsprickor på händerna? Får hemska sprickor vid naglarna under vintern och har testat det mesta.
Eskilstunabo

Det finns lindring!

Torrsprickor eller självsprickor är vanligt på fingertopparna och även på fotsulorna där huden ofta är torr och lite tjockare än på andra ställen på kroppen, vilket gör att det yttersta hudlagret spricker upp.

Det är vanligast att besvären uppstår vintertid som du beskriver när huden generellt blir torrare. Det kan vara svårt att bli av med självsprickor när de väl har uppstått och det kan göra riktigt ont, men det finns lindring. På apoteket finns till exempel särskilda plåster för fingersprickor som minskar smärtan genom att avlasta trycket mot sprickan samtidigt som det underlättar läkning.

Det finns också en speciell lösning för hudsprickor som du penslar på sprickan och som även den är smärtlindrande och hjälper till att läka huden. Om du har mycket ont kan du smörja sprickan med en bedövande salva, till exempel Xylocain. Att tejpa ihop sår kanterna med sårtejp gör att sprickorna lättare kan läka.

Det är också viktigt att alltid försöka hålla huden vid sprickan återfuktad. Smörj gärna med en reparerande kräm dagtid och en fetare salva till natten. Ett tips är att lägga på ett tjockt lager av en fet salva innan sänggående och sova med bomullsvantar för att få en bättre effekt.

För att undvika fingersprickor är det bra att smörja in händerna regelbundet och använda skyddande plasthandskar när du diskar eller är i kontakt med rengöringsmedel av något slag och värmande vantar när det är kallt ute.
Leg läkare Michael Seipel

Här kan du läsa fler frågor och svar till doktorn samt ställa din egen fråga >>

Läs också:

Bästa tipsen för mjuka händer

Stort test! Bästa handkrämerna för torra händer