Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Föräldrarna till Frida fick höra att hon var blind: ”Plötsligt fick vår dotter tillbaka synen”

28 jul, 2022 
Bjørn Haakon Nilsen
Mamma och pappa sitter med Frida i mitten, glada och håller om varandra.
Även om Frida är kraftigt synskadad kunde hennes liv ha varit betydligt mer utmanande än så. Och det var det också – Frida var blind under sitt första levnadsår men gradvis kom synen tillbaka.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det kom som en chock för mamma Connie, 41, och pappa Ragnar, 50, att deras nyfödda dotter som döptes till Frida Sofie Fjörner Sjöldt, inte kunde se. Allt hade ju gått precis som förväntat.

– Förlossningen gick bra och nästa dag lämnade vi sjukhuset. Hemma gick allt också precis som förväntat, tills jag märkte att Frida inte hade ögonkontakt med mig när jag ammade henne. Det hade mina andra barn haft, säger Connie.Vid en rutinkontroll när Frida var sex veckor gammal berättade Connie för läkaren om sin oro.

– Läkaren höll en knallrosa nallebjörn framför Frida men det var ingen reaktion. Då fick vi veta att vår dotter var blind.

Se också: Kristin fick cancer i foten – blev blind: ”Försöker se en mening i allt som sker”Brand logo
Se också: Kristin fick cancer i foten – blev blind: ”Försöker se en mening i allt som sker”

En ögonspecialist kopplades in och det konstaterades att Frida har en ögonsjukdom som heter Kolobom vilket innebär att hon saknar större delen av näthinnan på båda ögonen. Hennes ögon har därför svårt att hantera och ta in ljus.

Annons

– Beskedet från ögonläkaren var tufft att få. Vi behövde vara inställda på att hennes syn inte skulle förbättras, för det finns ingen operation som kunde lösa det. Det var otroligt jobbigt att ta in den informationen, säger Ragnar.

Frida är drygt ett år och klädd i en rosa klänning och har en nallebjörn i handen.
När Frida var omkring ett år märkte mamma Connie att dottern kunde se.

Tiden gick och familjen lärde sig att acceptera situationen. De inrättade sitt liv efter att Frida var blind. Men så plötsligt hände något: När Frida var ett år kunde mamma Connie märka att dottern visst kunde se lite grann.

– En morgon när jag gick in i hennes rum och drog upp rullgardinen märkte jag att hon reagerade på ljuset som kom in. Då tänkte jag att hon i alla fall kan skilja mellan natt och dag.

Det gjordes nya undersökningar på lilla Frida som visade att hon faktiskt gått från att vara helt blind till att vara kraftigt synskadad. Föräldrarna blev både glada och hoppfulla över den positiva utvecklingen.

Annons

Frida har vit käpp och drömmer om en ledarhund

I dag är Frida tolv år och kan Frida se en del, särskilt på det högra ögat. Och tack vare träning och hjälpmedel har hon lärt sig att leva ett vanligt liv, även om hon ser mycket sämre än de flesta.

– Frida är verkligen lysande och hon har aldrig låtit sin synskada vara ett hinder i livet. Det senaste är att hon håller på att lära sig punktskrift, säger en stolt mamma med dotter Frida bredvid sig som säger:

– När jag inte kan se ordentligt stänger jag ögonen och lever mig in i saker i stället, jag låter fantasin fylla i.

Frida tittar in i kameran
I dag är Frida tolv år och kan Frida se en del, särskilt på det högra ögat.

Frida använder vit käpp när hon befinner sig på nya platser och hon önskar sig även en ledarhund, men på bekanta platser som i hemmet och skolan klarar hon sig själv.

Annons

– Visst grät vi en del i början när vi fick veta om Fridas ögonsjukdom, men sedan valde vi att fokusera på allt Frida faktiskt kan göra. Vi är en familj med mycket humor och skratt, det har vi haft stor nytta av, säger Ragnar.

Att vår dotter bara är synskadad känns som att vinna på lotto

I samband med att familjen fick veta vilken ögonsjukdom som Frida hade, fick de också veta att risken att det lilla barnet har ytterligare sjukdomar var stor.

– Lyckligtvis var det inte så i vårt fall. Att få veta att vår dotter i övrigt är helt frisk var som att vinna på lotto, säger mamma Connie.

Hela familjen samlad på bilden och alla tittar in i kameran.
Frida har en stor familj med många syskon och djur.

Spelade huvudrollen i musikalen Annie

Frida har fyra syskon: Silje Aurora, 16, Brage Mathias, 14, Linus Leander, 6, och Vetle Nikolai, 4. Utöver barnen och föräldrarna består familjen av en hund, två katter, sju hönor, två hästar och två kaniner.

– Jag liknar hönorna mest, säger Frida och håller sin favorithöna Gulli i famnen.

Frida håller i favorithönan Gulli.
Frida med favorithönan Gulli.

Storasyster Silje Aurora trivs bäst på hästryggen och Frida kan faktiskt också rida tack vare en del specialanpassningar i ridhuset. Ett annat gemensamt intresse som systrarna har är musik och teater. Frida var bara fem år gammal när hon började sjunga i kör. Hon var ett undantag, för egentligen skulle man vara sex år för att bli antagen, men när körledaren fick höra Fridas röst räckte det som övertalning.

Annons

Frida sjunger fortfarande i samma kör och de har haft flera konserter. Extra roligt var det på nyårsafton när hon fick spela huvudrollen i musikalen Annie.

– Jag är glad och stolt att jag fick rollen, säger Frida.

Mamma Connie är minst lika stolt.

– Frida kom in på audition med vit käpp och en gul väst. Många hade nog fokuserat på hennes handikapp, men det gjorde som tur var varken Frida eller de som satt i juryn. De valde henne för hennes sångtalang, säger Connie.

Storasyster och Frida står på scen och har rosor i handen.
Frida och storasyster Silje Aurora sjunger i kör och uppträder ihop. Att Frida fick huvudrollen i musikalen Annie var stort.

Frida behövde dock inte sin käpp på scen, efter några gånger hade hon memorerat var saker och ting stod tills hon kunde röra sig obehindrat.

– Det enda som kan vara utmanade med att stå på scen är den starka belysningen. Men då blundar jag och lever mig in i rollen.

Storasyster Silje Aurora sjunger i samma kör som Frida. De har flera gånger medverkat i samma föreställningar.

– Jag är så otroligt stolt över Frida. Hon är världens bästa och tuffaste lillasyster. Det finns inget som stoppar henne från att göra det hon vill!

Annons