Forskning: 8 kryddor som förlänger livet!

Kryddor på ett bord.
Kryddor i maten ökar chansen till ett långt och friskt liv. Det visar internationella studier. Här tipsar vi om 8 kryddor för din hälsa!

En studie som publicerats i tidskriften British Medical Journal visar att regelbundna intag av starkt kryddad mat kan förlänga livet. Bakom studien, som är den mest omfattande gällande kryddor, står forskargrupper från både USA och Kina.

Forskarna har samlat data kring matvanor från omkring en halv miljon deltagare. Resultaten visar att de deltagare som åt kryddstark mat 1-2 gånger i veckan löpte 10 procent lägre risk att dö i förtid än de som inte åt kryddor. De som åt kryddstark mat 3-7 gånger i veckan löpte hela 14 procent lägre risk att dö i förtid.

– De var friskare och hade mindre risk att få hjärtsjukdom, cancer och sjukdomar i luftvägarna, säger Mai-Lis Hellenius, livsstilsprofessor vid Karolinska Institutet, till TT.

Chili skyddar mest

Allra störst var den skyddande effekten bland dem som åt färsk chili i maten. Detta tros bero på ämnet capsaicin, som har en antiinflammatorisk effekt.

– Om vi svenskar åt chili dagligen skulle det kunna innebära att uppåt 1000 personer slapp dö i hjärtinfarkt årligen, säger Mai-Lis Hellenius.

Här är 8 kryddor som kan förlänga ditt liv:

1. Chili

Stärker immunförsvaret, sänker blodtrycket och vrider upp förbränningen. Dessutom angriper ämnet capsaicin cancerceller, vilket kan förklara varför cancer är mindre vanligt i länder med mycket chilikryddad mat.

Tips på användning: Hetta upp kyckling, kött, lax och räkor med chilipeppar.

2. Koriander

Lindrar ångest och ger bättre sömn. Kan även hjälpa patienter med typ 2-diabetes, då kryddan fungerar som naturlig regulator av både blodsocker och kolesterol.

Tips på användning: I salladsdressing, chilisåser, guacamole och tillsammans med ägg.

3. Gurkmeja

Har antiinflammatoriska egenskaper som kan förhindra tumörtillväxt. Kinesiska studier har även visat att kryddan avvärjer prostatacancer från att slå rot i kroppen.

Tips på användning: Kombinera med svartpeppar för bästa effekt. Tillsammans ökar kryddorna kroppens upptagningsförmåga med 2000 procent, enligt indisk forskning.

4. Svartpeppar

Är rikt på koppar, en mineral som behövs för ben och bildandet av friska röda blodkroppar. Hjälper också till att motverka sköldkörtelproblem och oregelbundna hjärtslag.

Tips på användning: Köp hela pepparkorn och mal för bästa effekt. Krydda på allt som du tycker om.

5. Kanel

Forskning visar att kanel kan sänka blodsockret med hela 10 procent hos typ 2-diabetiker. Kanel påverkar insulinreceptorer och ger en gynnsammare blodsockernivå.

Tips på användning: Tillsätt kanel i kaffet i stället för socker och få stabilare blodsockernivå.

6. Kardemumma

En gammal matsmältningskrydda som lindrar magkramper och gasbildning. Utlöser också frisättningen av galla, vilket hjälper kroppen att bryta ner fett snabbare.

Tips på användning: Köp tepåsar som innehåller kardemumma.

7. Kryddnejlika

Botemedel mot tandvärk. Innehåller även ämnet eugenol, som aktiverar insulinproduktionen och hjälper till att reglera blodsockernivån. Är dessutom källa till mangan, som hjälper till att bygga vävnad och ben, vilket förhindrar artrit.

Tips på användning: Lägg i soppor eller en kopp te.

8. Ingefära

Dämpar illamående och migrän. Är blodtrycksreglerande och antiinflammatoriskt samt hämmar kroniska sjukdomar som diabetes, hjärtbesvär och cancer. Laboratoriestudier har visat att ren ingefära dödar cancerceller i provrör.

Tips på användning: Riv den färsk och lägg i wok, juice eller fruktsallad.

Läs också:

Chili botar kronisk hosta

Gör egen hälsodryck med ingefära

Hälsorön: Saffran gör dig lyckligare!