Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Förstoppad? Det kan sitta i hjärnan!

28 okt, 2019 
Redaktionen
Kvinnor drabbas av förstoppning oftare än män. För mycket stillasittande och miljöombyte är vanliga orsaker. Men det kan även sitta i hjärnan! Så här får du fart på magen igen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att lyssna på tarmens signaler och gå på toaletten när det trycker på är viktigt för att undvika förstoppning. Men kvinnor verkar vara särskilt dåliga på att lyssna på tarmen. Enligt vissa studier undviker cirka 68 procent av alla kvinnor att gå på toaletten och bajsa fast de skulle behöva det. Det här kan i förlängningen leda till förstoppning och i värsta fall kan den bli kronisk. Ignorerar man larmet från tarmen ofta kommer hjärnan att ge upp och skicka allt svagare signaler till tarmen att man behöver bajsa.

7 saker du kanske inte visste om bajsBrand logo
7 saker du kanske inte visste om bajs

Signalen från hjärnan kan vara störd

– Förstoppning har mycket med hjärnan att göra, säger Per Hellström, professor vid institutionen för gastroenterologi vid Uppsala universitet, till tidningen Allt om mage.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Han berättar att förstoppning är väldigt vanligt vid neurologiska sjukdomar och skador, till exempel kan signalen från hjärnan till tarmen att tömma sig vara helt eller delvis förstörd.

Annons

Andra saker som bidrar till förstoppning är att man dricker för lite vatten och att man rör på sig för lite. Men det kan även sitta i huvudet på ett mer psykologiskt sätt, till exempel om man är ovanligt orolig eller stressad. Det är bland annat därför man kan bli förstoppad på resa eller när man byter miljö.

Hormoner i obalans en annan orsak

Man vet också att vissa hormonrubbningar kan påverka tarmen. Det gäller till exempel om sköldkörteln inte fungerar som den ska. Är sköldkörtelns funktion dålig, dämpas signalerna i hela kroppen och tarmen fungerar långsammare. Även vid diabetes kan tarmens funktion påverkas.

Oavsett orsak är själva förstoppningen i sig oftast ofarlig. Och i de allra flesta fall kan man med enkla knep få fart på tarmen igen. Motion är till exempel alltid bra, liksom att försöka dricka lite mer vatten. När det gäller egenvård på apotek rekommenderar Per Hellström så kallade osmotiska preparat. De suger åt sig vatten och gör avföringen mjukare. Magnesiumtabletter är ett osmotiskt preparat som brukar fungera bra på de flesta. Osmotiska preparat kan också innehålla makrogol eller laktulos.

Det här är förstoppning

  • Är du hård i magen och går på toaletten och bajsar färre än tre gånger i veckan definieras det som förstoppning. Ungefär var femte svensk är drabbad i någon grad.
  • Kronisk förstoppning är när förstoppningen håller i sig längre tid än en månad. Då kan den i sällsynta fall bero på en bakomliggande sjukdom och bör därför utredas av läkare.
  • OBS! Har du förstoppning tillsammans med blod i avföringen, svår buksmärta och viktminskning ska du alltid söka hjälp!

Av Kicki Alström, måbra.com

Källa: Allt om Mage

Foto: TT

Annons