Fråga dietisten: Vad är läckande tarm?

Vad är läckande tarm? Dietisten Sofia Antonsson svarar!

Vad är läckande tarm och vilka effekter har det på hälsan? Jag hörde uttrycket redan för flera år sedan men tyckte då att det lät så flummigt så jag fäste mig inte vid det. På senare tid har jag läst det i flera seriösa sammanhang men jag har fortfarande inte förstått vad det innebär.
Smålänning

Du har helt rätt i att läckande tarm tidigare varit lite flummigt, men att allt fler forskare nu börjar acceptera tillståndet.

Enkelt förklarat kan man säga att läckande tarm uppstår när bindningarna mellan cellerna i tarmslemhinnan slås upp så att ämnen kan komma igenom tarmen, in i kroppen, där det sätter igång en immunologisk reaktion.

Läs också: Därför är det viktigt med balans i tarmfloran

Gluten orsakar till exempel läckande tarm hos alla människor, men hos de allra flesta av oss klarar immunförsvaret av att dämpa inflammationen omedelbart och ingenting händer. Läckande tarm kan uppstå vid flera tillstånd, till exempel inflammatoriska tarmsjukdomar och man tror att stress också kan påverka. Dock vet vi inte tillräckligt mycket än för att kunna ge konkreta råd kring hur vi ska äta för att undvika läckande tarm.
Dietist Sofia Antonsson

Läs mer frågor och svar från dietisten och ställ din egen fråga här>>