Gå som en pingvin – och undvik att halka

Gå som en pingvin

Grafik: Lars Andersson

Är du rädd för halka? Satsa på att härma våra svart-vita vänner från djurriket som vet hur man undviker att dratta på rumpan, även om marken är täckt av is.

Det är egentligen mycket enkel logik bakom pingvinens gångstil; den håller tyngdpunkten över benen som den har framför sig för att slippa halka.

Se också: så undviker du att halka i vinter

Så undviker du att halka i vinter
1:17

Efter reklamen: Så undviker du att halka i vinter

(1:17)

Slå på ljud

Gå som en pingvin

– En pingvin går ju med hela foten i underlaget och håller inget i handen. Och den är beredd att ”justera sin gång”. Det handlar om att inte hamna med sin kroppsmassa utanför sin understödsyta.

– Och pingvinen går ju lite utåt med fötterna också, och så får man en bredare yta, säger Lillemor Lundin-Olsson som är professor vid institutionen för Samhällsmedicin och rehabilitering på avdelningen för sjukgymnastik vid Umeå Universitet och expert på att förebygga fallskador, till SVT.

Tyngdpunkten avgörande

Vanligtvis går vi människor med tyngdpunkten delad mellan båda benen, en riskabel teknik eftersom den tvingar benen att stödja hela kroppen i en vinkel som gör att man lätt faller.

Så satsa på att gå som en pingvin så länge det är halt – och ta det lugnt – bär helst inget i händerna under promenaden och undvik att göra saker som tar ditt fokus, till exempel titta i mobilen.