Gill, 49: Jag sänkte kolesterolet utan medicin

Högt blodtryck och höga blodfetter och inte ens fyllda femtio år. Gill Adrianatos bestämde sig för att hitta naturlig hjälp för sina hälsoproblem!

Trots att Gill Adrianatos inte är så gammal har hon haft högt blodtryck i flera år. I hennes fall är det ärftlig. Hon fick medicin utskriven och tog en tablett om dagen vilket hjälpte henne att hålla blodtrycket i schack. Men när Gill gick på sin årliga hälsokontroll för ett år sedan fick hon veta att hon även hade höga blodfetter.

– Jag har två jobb, jobbar ibland tolv timmar om dagen och hinner inte alltid planera allting. Något som får stryka på foten är motion. Jag borde motionera mer, jag vet det, men jag hinner inte, säger Gill.

På dagarna är Gill gymnasielärare och på kvällar och helger driver hon sin egen skönhetssalong, Gills minispa, inne i Skurup där hon bor. Egentligen bara för att hon tycker det är så roligt.

När Gill fick veta att hon hade höga blodfetter fick hon en medicin även mot det. Men hon var inte så förtjust i tanken på att behöva äta medicin i resten av sitt liv och försökte hitta en annan väg.

– Jag besökte den lokala hälsokostaffären och frågade om det fanns något annat jag kunde äta som var mer naturligt. De föreslog rött ris, men jag kände att det inte fanns så mycket forskning på det och jag hittade inget som stämde in på vad jag behövde.

Bra värden igen

Gill började äta den receptbelagda medicinen, men det tog inte lång tid innan hon märkte av flera otrevliga biverkningar. Hon fick bland annat lätt kramp i musklerna.

– Jag har alltid min datorväska i baksätet när jag åker bil och när jag skulle vända mig om och ta min väska så fick jag sådan kramp i armen att jag inte kunde lyfta väskan. Det var väldigt obehagligt.

Så fick hon höra talas om ett nytt kosttillskott för att stabilisera blodtrycket. Gill testade och effekten lät inte vänta på sig.

– Det tog bara ett par veckor så kändes det bättre i hela kroppen och jag fick ingen kram heller. Och jag har inte haft en enda kramp sedan dess.

Läs också: 10 tips som hjälper mot kramp i vaderna

Hon känner sig precis som innan, pigg och glad. Hon har helt på eget bevåg slutat med sin receptbelagda medicin mot blodfetterna.

– Jag var på min årliga hälsokontroll igen härom dagen och läkaren sa att värdena på mina blodfetter såg bra ut igen. Det var skönt. Jag sa inte till honom att jag slutat med den receptbelagda medicinen, det kanske jag gör nästa år, säger hon och skrattar.

3 tillskott att testa

Hibiskus-te

Många studier har visat att grönt te gjort på blomman hibiskus kan sänka blodtrycket. Grönt te får inte oxidera i framställningen och det betyder att antioxidanterna finns kvar. Det kan också verka cancerförebyggande och inflammationshämmande.

SanoKardio

Innehåller tomatextrakt i kombination med tiamin, som visat sig ha positiva egenskaper för hjärta och kärl. Tillskottet minskar oxidationen i blodomloppet, motverkar inflammationer och skyddar väggarna inuti blodkärlen.

BetaVivo havrehjärtan

Tillskottet innehåller en hög dos betaglukan som hjälper till att sänka kolesterolet i blodet och jämna ut blodsockret. Kan ätas till frukost ihop med yoghurt.

Text: Jessika Devert
Foto: Privat, IBL/Shutterstock