Gör din egen hälsodryck med ingefära

Ingefära är känt för sina många hälsosamma egenskaper. Här är receptet för en mix av ingefära och citron som sprudlar av hälsa.

Ingefära räknas som en krydda och är en av de kryddor som innehåller flest antioxidanter. I många tusen år har den använts inom både kinesisk och indisk medicin mot olika former av matsmältningsbesvär. Traditionellt används ingefära för att bota illamående, lindra diarré och andra magbesvär.

Går att odla själv

Ingefära går, trots dess exotiska ursprung, att odla i Sverige. När du väl planterat din egen ingefära kommer växten, om den sköts rätt, fortsätta ge dig färska rötter år efter år.

Antiinflammatoriska egenskaper

Men ingefära kan användas på många olika sätt – som te, i livsmedel, i marinader eller juice. Den är antiinflammatorisk och används även för behandling av ledont och andra inflammatoriska tillstånd. Dessutom är den också bra på att bota onda halsar då den har effekt på både bakterier och virus.

Recept hälsodryck med ingefära

200 gram ekologisk ingefära

2 ekologiska citroner

2 liter vatten

Gör så här:

Ingefäran och citronen tvättas och skärs i tunna skivor. Tillsätt vattnet och låt det koka i 4-5 minuter. Sila av resterna, pressa ur saften som finns kvar och häll tillbaka den i vattnet. Söta efter behov och du har nu två liter hälsosam ingefärsaft! Serveras gärna med lite kanel och is!