Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Gör promenaden roligare – 7 enkla sätt att lyfta gåendet

27 maj, 2020 
allas.se redaktionen
Promenader är ypperlig träning och du behöver inte mer än ett par sköna skor för att kunna komma igång med den populära motionsformen. Här får du sju tips på hur du gör det ännu lite roligare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Visst är det härligt att snöra på sig skorna och ge sig ut på en skön promenad med massor av frisk luft och gratis motion? Det finns många fördelar med att promenera och även den som är otränad kan ägna sig åt träningen utan att behöva oroa sig för att ta ut sig för mycket eller utsätta sig för skaderisk. Du kan promenera i princip var som helst i ur och skur, bara du är rätt klädd.

Den som går ofta och mycket kan dock behöva lite variation för att göra promenaden roligare och mer effektiv. Här tipsar vi om sju enkla knep att ta till för att lyfta promenaden till nästa nivå.

Få en roligare promenad – 7 sätt att lyfta gåendet

1. Testa fartlek

Du har säkert hört talas om intervallträning och visst kan du ägna dig åt det även om du inte är en löpare. Principen är enkel; du ökar tempot under en viss distans eller tid för att sedan gå i normalt tempo igen. Använd dig av lyktstolpar eller kvarter eller annat som finns i din närmiljö! Enkelt och roligt och som bonus får du bättre flås på köpet!

Annons

2. Hitta en promenadkompis

Själv är inte bäste dräng! Fråga en kompis eller en familjemedlem om han eller hon vill följa med på en promenad – tiden går betydligt snabbare när man har någon att prata med! Föredrar du att promenera i tystnad finns det säkert någon fyrbent vän i din närhet som mer än gärna hänger på en runda.

3. Gör promenaden till ett äventyr

Passa på att använda promenaden till att upptäcka nya miljöer. Gå till ett nytt område eller utforska nya stadsdelar – du kommer bli överraskad av hur mycket spännande som finns alldeles runtom kröken där du bor!

4. Utmana dig själv

Fördelen med att just gå är att det inte behöver vara något högt tempo. Passa på att utnyttja detta och lämna den trygga promenadstigen och gå i terräng och backar som dyker upp längsmed din väg. Var försiktig och se efter var du sätter fötterna – du klarar mer än du tror och som en bonus utmanar du nya muskelgrupper!

Annons

5. Lyssna på en härlig ljudbok

Slå två flugor i en smäll och lyssna på ljudböcker eller poddar när du ändå är ute och går – det kommer garanterat göra att det känns som att tiden fullkomligt flyger iväg!

6. Logga dina resultat med en app

Ett smart knep för att hålla motivationen uppe är att sätta upp ett mätbart mål. Det finns en rad olika appar där du kan följa dina resultat och hålla koll på varenda runda.

7. Hitta på ett belöningssystem

Självklart förtjänar du en belöning för ditt hårda arbete! Vad belöningen ska vara bestämmer bara du, men du kan till exempel bestämma dig för att ”efter 20 genomförda promenader bokar jag en tid för massage” – bara fantasin sätter gränserna.

Källor: Expressen.se, ptonline.se

Annons