Bränt dig i solen? – följ denna guide!

Till vänster, kvinna smörjer på solkräm på stranden, till höger, kvinna solar på stranden

Foto: TT/Shutterstock

Alla vet att vi ska passa oss för solen, ändå bränner vi oss gång på gång. Följ vår lista om din hud blivit röd och irriterad.

Sommar och sol innebär semester. Och semester innebär att vi vill krama ur varje solstråle som vi kan få.

Men ibland blir det för mycket av det goda.

Människan är egentligen inte gjord för att vistas särskilt länge i direkt solljus.

Se också: 7 vanliga ämnen i solskydd som kan vara farliga

7 ämnen i din solkräm som kan vara farliga
1:26

Efter reklamen: 7 ämnen i din solkräm som kan vara farliga

(1:26)

Slå på ljud

Din soltid varierar beroende på din plats, ålder och hudtyp. Vill du veta mer i detalj så har Strålsäkerhetsmyndigheten en guide där du kan skriva in dina specifika uppgifter. En sekund senare har du antalet minuter som du kan befinna dig i solljus respektive skugga.

Fem råd att följa vid bränd hud

Visst, men vad gör man om man har slarvat? Om "olyckan" redan varit framme och den röda huden bränner? Internet är fullt med mer eller mindre goda råd. Det är något av en djungel där ute, men vi har gått igenom de flesta och listar här våra tips som sannolikt hjälper dig.

1. Kyl ner dig

Det enklaste och viktigaste du kan göra är att svalka huden så snabbt du kan. Få ner temperaturen med kallt vatten och smörj sen in dig med kylbalsam, om du har det hemma. Detta räddar inte skadan som skett i en solskadad hud, men det kan lindra symtomen.

2. Återfukta och svalka

Det är bra om du kan tillföra fukt till din brända hud. Många använder sig av krämer med aloe vera som dessutom har kylande egenskaper. Det finns också receptfria krämer och salva med hydrokortison som har en inflammationshämmande och klådstillande effekt.Dessa finns som receptfria varianter på apoteket.

Lugnar och hjälper solbränd hud – 9 sköna hudlotions med aloe vera

3. Drick vatten

Se till att få i dig vatten så att du även återfuktas inifrån.

4. Skydda huden från mer sol

Du har redan förstått att huden inte ska ha mer sol nu, men vi nämner det ändå. Och skydda den skadade huden tills den är helt läkt. För att undvika obehag så är det också en bra idé att gå i luftiga kläder.

5. Bubblare: Huskurer på nätet

Det råder ingen brist på tips från internet om du har bränt dig. Vi har sett allt från kokosolja och tepåsar i ditt badvatten till kurer med vinäger, potatis och honung. Om det funkar eller inte, låter vi vara osagt.

Då ska du söka vård

Även om din solskadade hud läker av sig själv i de allra flesta fall, finns det tillfällen då solen orsakat så mycket skada att du behöver uppsöka läkare eller sjuksköterska.

Du ska kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer:

1. Du får återkommande och större besvär i huden, som soleksem vid ett flertal tillfällen eller får svåra hudbesvär.

2. Du har bränt dig i solen vilket lett till blåsor i huden, samt att det skadade hudområdet är större än din handflata.

3. Du har fått solbränd hud samtidigt som du använder receptbelagt läkemedel som gör huden extra känslig.

Källor: 1177.se, halsoliv.se, nivea.se.