Här är den vanligaste riskfaktorn för att dö av coronaviruset

En person ligger i en sjukhussäng med dropp och en läkare håller handen på hennes axel.

Foto: Shutterstock/TT

Över 2 000 personer har dött till följd av covid-19 i Sverige. Nu presenterar Socialstyrelsen en sammanställning över de vanligaste underliggande sjukdomarna hos de som gått bort. Här är de vanligaste riskfaktorerna.

Totalt har nu 2 274 människor hittills avlidit till följd av coronaviruset i Sverige. För att få en mer detaljerad bild av dödligheten har nu Socialstyrelsen tagit fram ny statistik. Aftonbladet rapporterar att Socialstyrelsen har tittat närmare på 1 700 dödsorsaksintyg.

Riskfaktorer för att dö i covid-19

Statistsiken visar att 90 procent av de som har avlidit har varit över 70 år. Hälften har varit 86 år eller äldre. Bara en procent var yngre än 50 år, enligt tidningen. Majoriteten av de som dog hade också någon underliggande sjukdom – och det är några riskfaktorer som tydligt sticker ut.

  • Högt blodtryck fanns hos 79,6 procent av fallen
  • Hjärt- och kärlsjukdomar fanns hos 48,5 procent av de avlidna
  • Diabetes fanns hos 29 procent
  • Olika typer av lungsjukdomar fanns hos 14,6 procent av de döda.

    Hos 14,4 procent av de avlidna hittade man ingen av dessa underliggande riskfaktorer, skriver Aftonbladet.

– Detta pekar på resultat som överensstämmer med det som framkommit i Folkhälsomyndighetens statistik, att det är en högre dödlighet bland äldre, liksom bland män samt om man har vissa underliggande sjukdomar, säger Mona Heurgren, avdelningschef på Socialstyrelsen till tidningen.

Rikard, 28, dog av corona - hör broderns känslosamma farväl:

Olika beräkningar hos olika myndigheter

De dödsfall som Socialstyrelsen tittat närmare på, inträffade fram till och med den 22 april. Myndigheten kommer fram till tio procent fler antal dödsfall jämfört med Folkhälsomyndighetens beräkningar vid samma tidpunkt. Förklaringen ligger i hur de olika myndigheterna bedömer diagnosen.

– Våra siffror är baserade på de som fått laboratoriediagnos så de kommer ligga lägre än de där doktorn har gjort bedömningen att man har fått covid-19. Men ju mer tester man tar desto mindre kommer den skillnaden bli, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Under måndagen tillkom ytterligare 80 nya dödsfall, rapporterade Folkhälsomyndigheten. Men myndigheten räknar med en eftersläpning i statistiken, så siffran lär stiga ytterligare.

Coronaviruset: Unikt svenskt test kan visa om du är immun