Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Här är symptomen för en kvinnlig hjärtinfarkt – och hur du ska agera!

07 jun, 2018 
Celia Stahl
En hjärtinfarkt hos en kvinna kan se annorlunda ut än hos en man. Här får du veta vilka symtom du bör vara uppmärksam på och hur du kan agera om du eller din väninna drabbas!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kvinnor ringer inte 112 – först

Det finns stora skillnader mellan hjärtinfarkter hos män och kvinnor. Dels kan en hjärtinfarkt kännas annorlunda för en kvinna och ha mer diffusa symtom, dels är kvinnor oftare äldre och ensamma när hjärtinfarkten slår till.

Statistiken talar sitt tydliga språk – kvinnor ringer inte 112 lika snabbt som män gör. De vill inte störa och de vill inte vara till besvär.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

I de äldre generationerna är det ofta kvinnorna som tar hand om hushållet och vissa vill inte släppa in ambulanssjukvårdare för att de inte städat eller för att de inte duschat den dagen. I stället kan de ringa till sina barn eller en väninna och beklaga sig över tryck över bröstet, och sedan är det den uppringda personen som ser till att en ambulans kommer. Men det gör att det tar tid innan hjälpen anländer – och den här fördröjningen kan vara riktigt riskabel.

Annons

– Ofta uppfattar inte kvinnor att det är så akut som det faktiskt är, berättar Lullan Backman, sjuksköterska som utbildar människor i både första hjälpen och i hjärt-lungräddning.

Snittåldern för när en man får hjärtinfarkt är 67 år, för kvinnor är den 74. Att de drabbade kvinnorna är en bra bit över pensionsålder gör att de oftare är ensamma när det sker, och därför inte heller inser att de faktiskt har en pågående hjärtinfarkt. Symtomen kan också vara väldigt diffusa och visa sig som ont i skulderbladen, ont i magen, eller till och med tandvärk som strålar upp på vänster sida.

Läs också: Tyst hjärtinfarkt är vanligare bland kvinnor

– Det kan vara en tyst infarkt och det är svårt att avgöra själv. Ofta söker kvinnor för något annat, som gallsten, och då görs ett EKG där man kan se att kvinnan faktiskt haft en infarkt. Många har tur som klarar sig igenom en sådan, säger Lullan Backman.

Annons

Diabetes kan hindra upptäckt

Det är östrogenet som skyddar kvinnor från hjärtinfarkt och det är därför vi ofta drabbas senare i livet än män. Men när östrogennivåerna sjunker i kroppen är risken för hjärtinfarkt lika stor som den är hos män. Om man har diabetes har man också större risk att drabbas.

– Om du har diabetes känner du inte smärta på samma sätt som andra, vilket gör att du kanske inte noterar smärtan i bröstet. Dessutom kan du få åderförkalkning tidigare, så du ska vara extra uppmärksam om du har diabetes.

Om man råkar på någon som har tryck över bröstet och har tungt att andas och man misstänker hjärtinfarkt så finns det ett mycket enkelt sätt att förhindra ett hjärtstopp. Ge personen i fråga en halv värk tablett som innehåller acetylsalicylsyra, alltså en vanlig Treo eller Bamyl.

Annons

– Det här har man gjort i ambulansen jättelänge, men nu kan även allmänheten göra samma. I ambulansen tar man ett EKG och skickar till läkare direkt, och om man får svaret att det är en hjärtinfarkt så ger man en halv tablett som innehåller just acetylsalicylsyra för att det inte ska bli en blodpropp i bröstet. Mitt råd är att alltid ha en halv tablett med sig i väskan om man vet att man är i riskzonen.

En värktablett i väskan

Det är alltså bara en halv tablett som behövs.

– Less is more! Att ta mer hjälper inte. Studier visar att det är just 150–300 milligram som gäller och en tablett är oftast 500 milligram, alltså tar du en halv tablett, förklarar Lullan Backman.

Det ska helst vara en tablett man kan tugga direkt, alltså ingen brustablett som tar tid att späda ut i vatten.

– Ha den där halva tabletten i handväskan, bilen, båten, sommarstugan eller på resan om det skulle hända något. Är du långt ifrån civilisationen kan det vara den halva tabletten som förhindrar en blodpropp innan ambulansen hinner fram. Ligger du i riskzonen eller har ärftlighet för hjärtsjukdom är det en enkel livförsäkring, säger Lullan Backman.

Annons

Gör så här vid misstänkt infarkt

● Om du ens tänker tanken att det är en infarkt – ring 112 direkt!

● Låt personen sitta upp! Hjärtat behöver plats i bröstet och det är bra om blodet rinner ner i benen och inte upp i överkroppen.

● Fråga personen: Har du haft detta förut? Har du hjärtproblem? Har du akutmedicin?

● Ge medicin! Om personen har nitroglycerin med sig, i tablettform eller som sprej – ge det.

● Ge en halv tablett med acetylsalicylsyra, t ex Treo, Bamyl, Aspirin, Trombyl eller Albyl Minor.

● Vänta in ambulans och meddela dem att du gett personen den halva tabletten.

Riskfaktorer för hjärtinfarkt

1. Rökning – största faran av alla.

2. Diabetes.

3. Högt blodtryck.

4. Höga blodfetter.

5. Stress.

6. Dåliga kostvanor.

7. Stillasittande.

8. Övervikt.

Vill du lära dig HLR?

Mer info om kurser i hjärtlungräddning för barn och för vuxna, och första-hjälpen-kurser finns på Heartex hemsida.

Annons

Visste du att…

… omkring 17 000 hjärtinfarkter drabbar kvinnor i Sverige varje år? Länge har man trott att det är en sjukdom som främst drabbar män, men det är inte sant. Faktum är att hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken bland svenska kvinnor – hela 5 000–6 000 dör av det varje år. Kvinnor drabbas oftare av hjärtinfarkt än av bröstcancer.
Källa: 1,6 miljonerklubben

Symptom på hjärtinfarkt

* Tyngdkänsla eller tryck över bröstet.

* Värk i käkarna eller skulderpartiet.

* Ont i magen.

* Andnöd

* Orkeslöshet och stark trötthet.

* Yrsel eller illamående.

Allt detta kan ibland vara symptom på hjärtinfarkt. De typiska symptomen med smärtor mitt i bröstet är dock de allra vanligaste.

Lullan Backman, sjuksköterska som utbildar människor i både första hjälpen och i hjärt-lungräddning.
Lullan Backman, sjuksköterska som utbildar människor i både första hjälpen och i hjärt-lungräddning. Foto: Privat

Text: Jessika Devert

Annons