Därför svullnar fötterna – och tipsen som hjälper mot problemet

Svullna fötter mår bra av högläge.

Att lägga fötterna högt är ett universalknep som ofta hjälper mot svullnad i fötter och underben.

Foto: TT/Shutterstock

Det stramar i vristerna och skorna känns plötsligt för små. Här är några vanliga orsaker till varför du får svullna fötter, och receptet för hur du ska göra för att minska risken att drabbas.

Svullna fötter kan bero på allt från värme till stillasittande och graviditet. Det är jobbigt när det händer, men många gånger är det lätt att både förebygga och lösa fotproblemen genom och genom att sitta, stå, gå samt äta och dricka rätt.

Se också: 3 smarta knep som gör underverk i fotbadet

3 smarta knep som gör underverk i fotbadet
0:57

Efter reklamen: 3 smarta knep som gör underverk i fotbadet

(0:57)

Slå på ljud

Människan består till 60 procent av vatten

Våra kroppar innehåller väldigt mycket vätska, faktiskt så består ungefär 60 procent av kroppen av vatten. När vätskebalansen är fel så är det lätt att vi svullnar upp av olika anledningar, och eftersom fötterna är den kroppsdel som är längst bort från hjärtat så är det ofta där vätskan fastnar ifall inte cirkulationssystemet klarar av att forsla tillbaks allt uppåt igen. Att fötterna svullnar är jobbigt men går att påverka när man hittat orsaken, här får du veta hur!

Du har vätskebrist

Svullen av vätskebrist? Ja faktiskt. Vätskan i kroppen gör att vi bland annat får en bra balans av olika salter, vilket är väldigt viktigt för vårt välmående, bland annat för att musklernas arbete och nervsystemet ska fungera ordentligt. Blir kroppen uttorkad så svarar den ibland med att hålla fast vid den vätska som finns, med resultatet att man svullnar upp.

Lösning: Drick mer vatten. Kan verka som helt fel råd när kroppen redan känns vätskefylld, men den gör sig lättare av med överskottet när man tillför ännu mer vätska.

Svullen av graviditet

Det finns flera olika anledningar till att kroppen och särskilt fötterna svullnar upp under graviditeten. Dels på grund av den hormonella omställningen samt att mängden väska i cirkulationssystemet ökar, men även på grund av att blodet får svårare att cirkulera fritt när livmodern och andra organ trycker på vener och artärer. Svullnad i endast ett ben kan däremot bero på ventrombos (blodpropp) och även havandeskapsförgiftning har svullnad som symtom, prata med din barnmorska om du är orolig.

Lösning: En klen tröst är att det mesta av vätskan kommer försvinna i rasande fart när bebisen väl är ute, men fram till dess är det rörelse – gärna med stödstrumpor – varvat med fötterna i högläge som hjälper bäst.

Rebecca blev gravid igen – medan hon var gravid: ”Galet”

Värme gör fötterna svullna

Att saker expanderar i värme och krymper i kyla känner vi till, och detta gäller även kroppen. När det är varmt ute ökar blodkärlen i storlek och en del av vätskan i cirkulationssystemet lägger sig i vävnaden runt omkring.

Lösning: Kyl ner fötterna och underbenen med ett kallt fotbad och inta högläge en stund.

Svullen efter resa

Stillasittande är en stor anledning till att fötter och underben svullnar upp, och det beror på att cirkulationen inte arbetar fullt ut när vi inte rör oss. Detta märks speciellt när vi reser långt och sitter stilla i många timmar i sträck. Inför resan är det därför bra att tänka förebyggande; köp stödstrumpor, drick mycket vatten och ta det lugnt med alkoholen är några tips på vägen.

Lösning: Om skadan redan är skedd, dämpa svullnaden i fötterna genom att lägga dem högt. Drick mycket vatten och rör ordentligt på dig när du kommer fram för att få igång cirkulationen igen.

Sitt på rätt sätt

När du sitter med korslagda ben uppstår det tryck på baksidan av knät som kan göra att cirkulationen försämras.

Lösning: Sitt i en riktigt bekväm så kallad "manspread", med båda fötterna i golvet så blir cirkulationen i underbenen bättre.

Källor: 1177 Vårdguiden, kvinnohuset.fi, fysiolabbet.se