Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Är din hjärna yngre eller äldre än du? 8 tecken som avslöjar

16 dec, 2021 
https://image.allas.se/image-6747187?imageId=6747187&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=87.5&x=0&y=0
Sandra Hiort
Glad mogen kvinna vid ett skrivbord
Kan att känna sig ung göra att hjärnan håller sig yngre? Jamen så kan det faktiskt vara. Här är tecken på att din hjärna är äldre eller yngre än din egentliga ålder.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Ena dagen känner man sig otroligt vuxen, andra kommer man kanske i kontakt med sitt inre barn och känner sig som en busig tonåring. Allt beroende på humör och vilken situation man befinner sig i.

Men att hjärnan har en annan ålder än den vi egentligen är i behöver inte bara vara en känsla. Forskning visar att hjärnan kan åldras i egen takt. Beroende på hur vi lever, vår hälsa och på personlighet kan hjärnans år vara yngre eller äldre än du, enligt Psychology Today.

Se också: Så håller du hjärnan ung

Så håller du hjärnan ungBrand logo
Så håller du hjärnan ung

4 tecken på att din hjärna är yngre

Här är några tecken på att din hjärna förmodligen är yngre än din verkliga ålder.

Annons

Du känner dig yngre än du är

Människor som känner sig yngre än ens faktiska ålder visar ofta färre fysiska tecken på åldrande i hjärnan. Det visar en studie från bland annat Seoul National University.

En teori kring varför det är så är bland annat att om man känner sig ungdomlig så är man mer aktiv. Både fysiskt och mentalt. Som hjärnan mår bra av.

Du lever livet närvarande

För att kunna hålla bra fokus och minne är närvaro bra för hjärnan. Det kan vara genom meditation, mindfulnessövningar eller att bara vara väldigt bra på att vara i stunden. Det här motverkar också stress, som istället kan vara en riktig bov när det kommer till hjärnans åldrande.

Du matar hjärnan rätt

Vad vi äter kan inte bara påverka kroppen utan även hjärnan. Vi bör generellt inte äta mer än vi behöver och inte för mycket socker. Hjärnan behöver också bland annat bra fetter, som till exempel omega 3, vilket har visat sig bromsa hjärnans åldrande.

Annons

Man vet också idag att hjärnan och tarmar hänger ihop och forskar för fullt på exakt hur. Men att äta bra, inte minst fibrer som tarmfloran mår bra av, vilket i sin tur kan vara bra för minnet. Vi bör heller inte äta för mycket, eller för mycket av socker.

Du talar flera språk

Om vi talar mer än ett språk kommer hjärnan att använda fler ”kopplingar” för att kunna välja information mer effektivt. Det gör att hjärnan håller sig ung och motverkar demens.

Man kan också hjälpa hjärnan att hålla sig ung genom att lära sig ett nytt språk, enligt forskning. Så är du inte redan flerspråkig är det alltså inte försent.

kvinna som är närvarande i stunden, vilket kan hålla hjärnan yngre
Att vara närvarande i stunden är en av de saker som kan hålla hjärnan yngre.

4 tecken på att din hjärna åldras snabbare

Här är några tecken på att din hjärna förmodligen är äldre än din verkliga ålder.

Annons

Du är trött eller sover för lite

Om vi inte sover ordentligt så hinner inte kroppen förnya alla celler och hjärnan hinner inte bearbeta det vi är med om. Det påverkar minnet negativt. Dålig sömn kan också ge högre risk för till exempel alzheimers. Sömn är generellt väldigt viktigt för att skydda hjärnan.

Du stressar för mycket

Dels kan för mycket stress leda till att vi sover sämre. Men det gör också att hela kroppen kan åldras i förtid, då vi går på högvarv utan att ge kroppen den återhämtning den behöver.

Du lever livet cynisk

Att vara cynisk skapar negativ stress som påverkar hormoner och våra kroppar. I förlängningen kan vi inte riktigt tänka klart och minnet påverkas. En finsk studie visar att äldre som är cyniska har sämre minne.

Du är redan glömsk

Om folk omkring dig börjar påpeka att du ofta glömmer saker så kan det var dags att tänka till. Det kan vara tecken på att du behöver ta det lugnt, sova mer, stressa mindre och vara mer närvarande.

Annons

Annat som kan få hjärnan att åldras snabbare är bland annat:

  • Rökning
  • Högt BMI
  • Hjärtkärlsjukdom
  • Depression

Källa: Psychology Today Foto: TT

Se också: Stärk din hjärna med fyra övningar

Stärk din hjärna med 4 effektiva övningarBrand logo
Stärk din hjärna med 4 effektiva övningar
Annons