Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Filmen som räddar liv: Så gör du hjärt- och lungräddning steg för steg

05 jul, 2021 
AvHanna Brolund
Om du hittar en medvetslös person är det viktigt att agera direkt – sekunder kan göra skillnad på om personens liv kan räddas eller inte. HLR-instruktören Jessica Nieminen från Hjärt-lungfonden guidar dig till hur du gör.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Plötsligt och oväntat hjärtstopp, en av många anledningar till att hjärt- och lungräddning kan behövas, är den vanligaste dödsorsaken utanför sjukhus. Vid hjärtstopp minskar chansen till överlevnad med tio procent för varje minut som går utan att HLR påbörjas. Så här gör du för att rädda liv – steg för steg.

HLR-instruktören: Så gör du hjärt-lungräddningBrand logo
HLR-instruktören: Så gör du hjärt-lungräddning

1. Kontrollera personens medvetande

Det första du ska göra om du hittar en medvetslös person är att kontrollera om personen är vid medvetande. Detta gör du genom att skaka personen och ropa “Hallå, hur mår du? Hör du mig?”.

Annons

2. Kontrollera personens andning

Om du inte får någon respons så kontrollera personens andning. För att göra detta böj personens huvud bakåt genom att lägga en hand på pannan och en eller två fingrar på hakspetsen. Lägg örat mot personens mun, titta om bröstkorgen höjer sig, lyssna efter andning och känn efter andetag. Om hen inte andas eller om hen andas konstigt är det dags att larma efter hjälp.

3. Larma

Om andningen inte fungerar som den ska så måste du genast larma 112. Sätt mobilen på högtalare och lägg den bredvid dig så att du kan påbörja hjärt- och lungräddningen. Om möjligt ropa på någon annan som kan komma och hjälpa till.

4. HLR

När du gör hjärt- och lungräddning ska du först göra trettio kompressioner och sedan varva med två inblåsningar.

Kompressioner

Placera ena handens handlov mitt på personens bröst och lägg den andra handen rakt ovanpå – fläta fingrarna. Ha raka armar, låsta armbågar och skuldrorna ovanför händerna. Använd hela kroppstyngden och tryck ner minst fem centimeter. Upprepa trettio gånger.

Inblåsningar

Nyp ihop personens näsa och böj huvudet bakåt så luftvägarna blir fria. Upprepa två gånger.

5. Sluta inte

Fortsätt att göra trettio kompressioner och två inblåsningar utan avbrott fram tills att du får hjälp av ambulans och räddningstjänst.

Vill du ha fler hälsotips?

Följ oss på Facebook - klicka här

Följ oss på Instagram - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Annons