Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Så skämtar narcissister – humorn som utmärker dem

25 jan, 2023 
Rosanna Berg
En kvinna håller armarna om sig och ler med slutna ögon.
En narcissist har orealistiskt höga tankar om sig själv – man anser sig vara bättre än ”vanliga” människor.

Den egocentriska narcissisten kan utmärka sig på flera olika sätt – så även deras typ av humor, skriver Aftonbladet. Här är humorn som kan avslöja narcissisten, psykopaten och machiavellianen.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Narcissister och personer med psykopatiska drag kan utmärka sig på olika sätt som gör att vi kan identifiera dem; de är charmiga, sociala och manipulativa, till exempel.

Kvinnliga narcissister – så utmärker de sigBrand logo
Kvinnliga narcissister – så utmärker de sig

Men, personer med personlighetsstörningarna psykopati, narcissism och machiavellism, kan också avslöja sig själva genom den typ av humor de använder sig av, visar en italiensk studie som Aftonbladet har rapporterat om.

I studien är de åtta olika humorstilarna indelade i kategori ljus respektive mörk humor, och man har sett att humorn skiljer de olika personlighetsstörningarna åt.

Annons

Olika typer av humor enligt studien

Ljus humor

 • Välvillig humor
 • Skoja med glimten i ögat
 • Poänglös humor
 • Kvick humor

Mörk humor:

 • Ironisk humor
 • Satirisk humor
 • Sarkastisk jargong
 • Cyniskt sätt att skämta på

Så skiljer humorn mellan psykopat, narcissist och machiavellianen

De olika personlighetsstörningarna som ingår i ”den mörka triaden” påminner mycket om varandra. Men i studien kunde man se att de olika humorstilarna, som tidigare nämnt, skiljer dem åt:

 • Psykopaten Psykopatens typ av humor är baserad på dess egenskaper som antisocialitet, bristande empati, aggressivitet, egocentrering och hård attityd. Psykopaten kan använda sig av humor, med inslag av ironi och sarkasm, på ett illvilligt sätt med avsikt att sänka andras status på ett känslokallt sätt.
 • Narcissisten För narcissisten fungerar humorn som ett verktyg att framhäva sig själv på ett fördelaktigt sätt. Det är vanligt att narcissisten använder den ljusare humorstilen med kvickhet, som att leka med ord exempelvis, för att imponera på – och beundras av andra.
 • Machiavellianen Machiavellianen har en mer aggressiv humorstil för att manipulera och nedvärdera andra, enligt studien. Här är skämt av mer hånfull och cynisk karaktär framträdande.
Kvinna speglar sig
För narcissisten fungerar humorn som ett sätt att framhäva sig själv på – och för att imponera och få bekräftelse.

Narcissist, psykopat och machiavellianen – ”den mörka triaden”

De tre dragen psykopati, narcissism och machiavellianism, utgör alltså begreppet ”Den mörka triaden” – en term som myntades 2002 av Paulhus och Williams i den här artikeln, som publicerades i Journal of Research in Personality. Inom psykologivärlden fanns det en tidigare uppfattning att de tre olika personlighetsstörningarna var samma sak – men författarnas resultat i artikeln visar att så inte är fallet. Här är en kort beskrivning av varje:

 • En narcissist söker tillfredsställelse för egot, visar fåfänga och har en känsla av överlägsenhet, storslagenhet, dominans och rättfärdighet.
 • En psykopat är känslokall, impulsiv och uppvisar ett bestående antisocialt och ansvarslöst beteende.
 • Machiavellisk personlighetsstörning har den som använder sig av manipulation, visar dubbelmoral eller ingen moral, och som fokuserar på egenintresset och sin egna vinning.
Annons