Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Hur blir jag av med dålig andedräkt?

10 apr, 2019 
Moa Bejersten
Kvinna håller för munnen
Förutom de uppenbara sociala nackdelarna med dålig andedräkt så kan det vara ett tecken på en sjukdom eller åkomma. Här är sju vanliga orsaker till illaluktande mun.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Besväras du av dålig andedräkt? Du är långt ifrån ensam. Här är några förklaringar till varför du luktar illa i munnen – och tips på hur du kan få bättre andedräkt.

7 vanliga orsaker till dålig andedräkt

Slarvig tandborstning

När mat hamnar mellan dina tänder och i tandköttet tar bakterier tag i att bryta ner det. Det ger gaser som luktar illa. Ett sätt att upptäcka dålig andedräkt är att använda tandtråd och sedan lukta på tråden. Luktar den illa vet du att det är dags att noga borsta tänderna två gånger per dag och använda tandtråd regelbundet. Passa på att borsta tungan och kinderna, studier visar att det kan minska bakterierna. Vanlig munskölj och tuggummi funkar bara tillfälligt eftersom de inte minskar bakterierna.

Mat och dryck

Kaffe, vitlök, kryddstark mat… Maten vi äter kan påverka andedräkten. Mycket av maten som ger dålig andedräkt gör det genom att avge sulfider som luktar svavel – som ruttna ägg. Du kan maskera lukten men kaffe och lök stannar i blodomloppet i upp till 72 timmar. Testa att äta citron och persilja. Eller knapra på äpplen eller morötter som stimulerar salivproduktionen och sköljer bort orenheter. Att dricka vatten hjälper också.

Annons

Godis

Socker är supermat för bakterierna i munnen. Om du måste äta något sött rekommenderas mörk choklad. Det har mindre socker än annat godis och smälter fortare i munnen.

Lågkolhydratkost

Att äta mycket protein och lite kolhydrater gör att din kropp bränner fettceller för att få energi. Processen ger restprodukter som gör att andedräkten luktar rutten frukt. Drick extra mycket vatten för att rensa kroppen.

Muntorrhet

Att andas med munnen ger torr munhåla och det leder till dålig andedräkt. Gå till botten med problemet – ta reda på varför du andas med munnen och gör något åt det. Andra anledningar till muntorrhet är vissa mediciner, nästäppa och allergi. Att dricka vatten hjälper tillfälligt mot muntorrhet.

Rökning och alkohol

Rökning och snusning både luktar illa och gör din mun torr. Lösningen är att sluta med tobak. Även alkohol ger muntorrhet. Många alkoholhaltiga drycker innehåller dessutom socker vilket bakterierna i munnen älskar.

Underliggande sjukdom

Har du halsbränna eller reflux? Det ger nästan alltid dålig andedräkt. Andra medicinska tillstånd som kan påverka andedräkten är diabetes och leversjukdom. Ta kontakt med sjukvården för att behandla den underliggande orsaken.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Källa: CNN

Läs också:

Hur ofta är det normalt att fisa?

Sluta gnissla tänder – sov bättre och slipp huvudvärken

10 tips – så blir din vanliga mat nyttigare

Annons