Hur får man svalt i sovrummet? 10 tips som funkar!

Så här gör du för att få det svalt i sovrummet.
Phu, det kan vara jobbigt med sömnen när det är varmt. Här är 10 saker du kan göra för att få lite drägligare sommarnätter…

Att vakna mellan klibbiga lakan eller av törst eller – kanske värst av allt – båda delarna i kombination, hör till sommarens baksidor.

5 tips för dig som har svår för att sova
Slå på ljud

Men du behöver inte pina dig igenom tropiskt varma sommarnätter, här är 10 saker som gör din nattsömn både bättre och svalare också när det dallrar i luften utanför fönstret.

10 saker gör dig och ditt sovrum svalare – för bättre sömn

1. Ett öppet fönster

Vi börjar från grunden, om du har ett öppet fönster kommer det hela tiden in frisk luft vilket ger bättre ventilation och skönare sovklimat.

2. Frysa sängkläder för en svalare sömn

Ja, du läste rätt. Stoppa sängkläderna i en plastpåse och lägg sedan in i frysen, men se först till att de är ordentligt torra! Se fram emot en riktigt härlig och sval natt!

3. Ha ett vattenglas på nattduksbordet

Vaknar du ofta när det är supervarmt ute? Tänk så skönt att kunna ta några klunkar vatten innan du somnar om utan att ens behöva gå ur sängen.

4. Tidigarelägg middagen

Vi vet, det är lockande med sena grillkvällar när det är varmt, men försök att äta ganska tidigt så att du inte går och lägger dig med en full mage, det kan störa sömnen.

5. Investera i ett par öronproppar

Få saker kan vara så svåra att stänga ute som just tjoande och tjimmande i sommarnatten. Ett par öronproppar räddar dig, så gå till närmsta apotek och skaffa ett par!

6. Använd ett tunt täcke – eller inget alls!

Köp ett tunt sommartäcke, eller, om det är riktigt varmt, kan du kanske nöja dig med att dra påslakanet över dig när det är dags att säga hej till John Blund.

7. Kyl ner dig före läggdags

Att ta en kall dusch innan du går och lägger dig är ett enkelt sätt att kyla kroppen och med lite tur så somnar du innan du blir varm igen. Tricket är dock att ta en snabbdusch, annars riskerar du att bli pigg istället.

8. Varva ner ordentligt

Se till att ha gott om tid när du kommer hem så att du hinner varva ner innan du ska gå och lägga dig. Att stressa från det ena till det andra är aldrig bra, men framför allt inte när det är supervarmt ute.

9. Sov i ett annat rum

Du kan också helt lämna sovrummet och välja att lägga nattsömnen i det rum i huset som är svalast. Må vara att det kanske är köket, men det kan det vara värt, i alla fall tills den värsta sommarhettan har lagt sig. Har du en källare? Grattis!

10. Ha alltid, alltid, sängkläder av bomull

Om du gillar sängkläder i fina material som till exempel satin är det dags att lägga dem på hyllan, bokstavligt talat, när det är varmt ute. Välj bomullsmaterial istället, de andas betydligt bättre.

Källa: Vardagspuls
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Symtom: Så vet du om du lider av sömnbrist