Hur funkar våra vanligaste dieter?

Illustration med människor som sitter och äter
Dop, konfirmation, student… På våren och sommaren finns det många anledningar till fest, men ofta lika många tillfällen att lägga pannan i djupa veck. För vad ska man egentligen bjuda på när alla tycks ha sin egen matfilosofi?
Annons

Vad är LCHF?

Kännetecken: Sorterar bort pastan i pastasalladen och äter bara pålägget på snittarna.

Säkert kort: Sås. Ju fetare desto bättre.

Äter till dessert: Chokladmousse med vispgrädde. Utan chokladmousse.

Annons

Hittas hängande vid: Grillen och ostbrickan.

Typisk fras: ”Jag har gått ner 30 kg, för mig är det bevis nog för att LCHF funkar.”

Denna filosofi bygger på att skippa kolhydrater som exempelvis finns i potatis, ris, pasta, sötsaker och frukt. Istället satsar LCHF:aren på kött, fisk, ägg, ovanjordgrönsaker och fett i form av smör, fet yoghurt, grädde, crème fraiche och ost.

Hur funkar periodisk fasta?

Kännetecken: Sneglar ofta på klockan, särskilt när det börjar närma sig stängning av ”ätfönstret”.

Säkert kort: Gurka och selleri. Bara 16 kalorier per 100 gram!

Äter till dessert: Allt eller inget, beroende på vad klockan är.

Hittas hängande vid: Kaloriberäkningsappen i mobiltelefonen.

Typisk fras: ”Jag har ändå aldrig varit någon frukostmänniska.”

Denna filosofi bygger på att man fastar helt under viss tid av dygnet. En vanlig variant är 16:8 där man har ett ätfönster på åtta timmar, till exempel mellan kl 11 och 19. En annan form av periodisk fasta är 5:2-metoden, där man äter som vanligt fem dagar och begränsar kaloriintaget
till 500 kcal två dagar i veckan.

Medelhavsdieten – så funkar den

Kännetecken: Handen i nötskålen.

Säkert kort: Grekisk sallad eller spansk omelett.

Äter till dessert: Turkisk yoghurt.

Hittas hängande vid: Bärbuskarna i trädgården.

Typisk fras: ”67 miljoner fransmän kan inte ha fel, rödvin är bra för hälsan!”

Denna filosofi bygger på att man äter mycket grönsaker, ljust kött och nyttigt fett, men även frukt, bär, linser, ärtor, bönor och nötter. Kött, vin och mjölkprodukter är okej i begränsade mängder. Halvfabrikat, sötade livsmedel och charkprodukter bör undvikas helt.

Vad är paleo/stenålderskost?

Kännetecken: Pratar gärna om sin lugna mage.

Säkert kort: Allt som skjutits med egen bössa eller plockats i egen korg.

Äter till dessert: Tar ett äpple direkt från trädet.

Hittas hängande vid: Lägerelden… eller förlåt, grillen.

Typisk fras: ”Jag äter mat som vi är skapta för att äta!”

Denna filosofi bygger på naturlig kost, där processade livsmedel, snabbmat, socker, spannmål, alkohol, mejeriprodukter och baljväxter är bannlysta. Istället satsar paleo-anhängaren på kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, rotfrukter, frukt, nötter, frön och honung.

Hur äter en vegan?

Kännetecken: Kommer till festen på lådcykel och har med sig en återvunnen värdinnegåva.

Säkert kort: Allt från egen pallkrage. Eller något groddat.

Äter till dessert: Maränger gjorda på kikärtsspad.

Hittas hängande vid: Soptunnorna. Hjälper gärna till att sortera matavfallet och erbjuder sig villigt att ta med rester hem till hönsen.

Typisk fras: ”Havremjölk ÄR faktiskt godare i kaffet!”

Denna filosofi bygger på att man avstår helt från animaliska produkter som kött, fågel, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg, honung och gelatin.

Vad är Raw food?

Kännetecken: Har med sig en mättande raw food-bar i väskan, för säkerhets skull. Det är inte alla som kan laga mat som håller max 42 grader!

Säkert kort: ”Nyttiga” chokladbollar.

Äter till dessert: Något med dadlar.

Hittas hängande vid: Mixern i köket, jämförande effekten med sin egen värstingmodell.

Typisk fras: ”Nej, jag blir faktiskt aldrig sugen på varm mat.”

Denna filosofi bygger på att man inte hettar upp maten till mer än 42-47 grader, främst för att näringen i råvarorna ska bibehållas. Raw food – eller råkost – består ofta av frukt, grönsaker, frön, nötter, groddar och svamp och vanliga tillagningsmetoder är mixning, blötläggning och torkning.

Måste man ta hänsyn till alla olika matfilosofier när man bjuder till fest?

Susanne Dalsätt, kostrådgivare och hälsoinspiratör, svarar:

– Det är så klart upp till var och en, men jag själv gillar att skapa upplägg som kan passa för alla. Kanske beror det på att jag själv inte tål gluten, att min man är vegan och att mitt barn inte tål mjölk. När jag bjuder till fest gör jag det ofta enkelt genom att bjuda på plockmat, där det finns något för alla. Som gäst tycker jag inte att man kan kräva någon specialkost, men man kan ju alltid informera, särskilt om man har någon allergi.

Av Linda Unnhem

Illustration: Anna Sjölin

Läs också:

Mer inspirerande innehåll från allas.se:

Dela på:

Annons

Laddar