Hur länge kan jag ta antidepressiv medicin?

Hur länge kan jag ta min antidepressiva medicin och kan den ha några biverkningar? Läkaren svarar Moncia som vill trappa ner dosen.

”Trött och yr av medicinen”

Jag undrar över min medicin, sertralin. Jag har varit så trött och yr, haft ont i axlar och nacke, och varit sjukskriven i 14 dagar. Är 41 år gammal. Har varit hos vårdcentralen och fick denna medicin, sertralin. Har haft den i fem månader. Tar den fortfarande.

Hur länge kan jag ta den? Är det många biverkningar? Kan jag ta en halv tablett av den?
Monica

Avbryt inte behandlingen själv!

Sertralin är en medicin som förskrivs vid depression och ångestproblematik och tillhör den läkemedelsgrupp (så kallade SSRI-preparat) som vanligtvis används om man bedömer att medicinsk behandling är ett lämpligt alternativ.

Av ditt brev framkommer inte helt klart varför du tar sertralin. Det är heller inte helt tydligt om din trötthet, yrsel och besvären från nacke och axlar är något som fanns innan du började med sertralin, eller om det dykt upp efteråt. Dessa symtom kan nämligen ibland vara del av symtombilden vid depression och ångest. Men de kan också förekomma som del i de biverkningar man ibland ser precis i början av en behandling med SSRI-preparat.

De flesta mår tyvärr inte psykiskt bättre direkt när de börjar med sertralin. I början av behandlingen är det inte ovanligt att faktiskt må sämre ett tag, kanske få ökad ångest eller biverkningar som illamående, trötthet eller ont i muskler och leder, vilket kan vara bra att få tydlig information om så att man är lite förberedd.

Se också: 6 viktiga fakta om antidepressiva mediciner

6 viktiga fakta om antidepressiva mediciner
1:19

Efter reklamen: 6 viktiga fakta om antidepressiva mediciner

(1:19)

Slå på ljud

Efter några veckors medicinering brukar de flesta biverkningarna klinga av. Ofta kan det dröja ytterligare några veckor innan medicinen ger en tydlig positiv effekt på måendet. Förbättringen sker sedan gradvis och det kan ta några månader innan läkemedlet ger full effekt. Därför är det viktigt att man har möjlighet till telefonkontakt med behandlande läkare och även ett inplanerat återbesök. En inte helt ovanlig orsak till bristande behandlingseffekt kan ibland vara att man står på en för låg dos, så det krävs kunnighet och erfarenhet hos den som ordinerar antidepressiva läkemedel.

Sertralin är inte en beroendeframkallande medicin, men om man avslutar behandlingen tvärt kan man ibland få så kallade utsättningssymtom, till exempel i form av yrsel, sömnstörningar, illamående eller ångest. På grund av medicinens verkningsmekanism kan kroppen och hjärnan behöva vänja sig av med medicinen gradvis. Därför är det oftast bäst med en successiv nedtrappning. Man ska inte ändra dosering eller avbryta behandlingen själv, utan detta bör ske i samråd med läkare.

Jag tycker att du ska ordna en ny tid hos din läkare. Det låter som om du behöver mer information, möjlighet att berätta hur du mår och en diskussion som leder till en plan du känner dig delaktig i.

Här kan du ställa en fråga till läkaren – samt läsa fler svar!

Läs också:

Josefin, 39: Psykoterapi hjälpte mig ur depressionen

Vilken terapiform passar dig bäst? Så hittar du rätt!

Mette: Varför mår jag bra när andra mår dåligt?